Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht over coronavirus: "We verwachten een piek ergens begin april"

De voorbije 24 uur zijn 42 landgenoten overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 220 dodelijke slachtoffers. Het aantal geregistreerde besmettingen is ook fors gestegen, namelijk met 1.298. Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat we begin volgende maand de piek zullen bereiken. Op de dagelijkse persconferentie over de coronacrisis wees hij nogmaals op het belang van afstand van elkaar houden en van een goede handhygiëne. Een geneesmiddel is er ook nog niet, klonk het nog.

"Wanneer we de piek verwachten? Dat hangt natuurlijk af van de evolutie van de cijfers", aldus Steven Van Gucht. "De modellen voorspellen dat we een piek mogen verwachten rond begin april, maar dit is op voorwaarde dat we met zijn allen de contacten met 50 procent hebben gereduceerd."

We moeten goed beseffen dat we nog maar aan de helft van de uitbraak zitten als we een piek bereiken

Viroloog Steven Van Gucht

Of we die 50 procent ook hálen, weten we niet zeker. "Misschien is dat meer, misschien is dat minder", zegt Van Gucht. "Als het meer dan 50 procent is, kan de piek wat vroeger vallen. Is het wat minder, dan zal deze wat later vallen en dan duurt de uitbraak ook langer."

Van Gucht waarschuwt. "We moeten goed beseffen dat we nog maar aan de helft van de uitbraak zitten als we een piek bereiken. Er zullen nog een aantal heel moeilijke weken volgen nadien."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Voorkomen is beter dan genezen. "In de eerste plaats gebeurt de overdracht van het virus via druppels uit de mond en de neus. Die druppels reiken niet verder dan 1,5 meter en vallen ook snel neer op de grond. Vandaar dat het belangrijk is dat we een afstand van 1,5 meter houden tegenover elkaar."

Die druppels vallen niet alleen op de grond, maar ook op allerlei voorwerpen die we met onze handen aanraken. "Zo kunnen we onze handen besmetten en met onze handen het virus naar onze mond, neus of ogen brengen. Het belang van handhygiëne is echt cruciaal."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Steven Van Gucht benadrukt nog eens dat er geen geneesmiddel tegen COVID-19 bestaat. "Er zijn verschillende geneesmiddelen die momenteel worden uitgetest in het ziekenhuis, maar dat is in het kader van onderzoek en in het kader van klinische studies. De geneeskundige krachten daarvan moeten nog worden bewezen." Conclusie? "Het heeft geen zin dat soort producten op het internet te gaan zoeken of zelf te gaan innemen."

Ten slotte: het coronavirus is een virus, de naam zegt het zelf. "Antibiotica hebben geen zin bij virale infecties", geeft Van Gucht nog mee.

Videospeler inladen...

Meest gelezen