Telefoon van notaris staat roodgloeiend door coronacrisis: "Kan ik nog snel een testament opstellen?"

Notarissen krijgen heel wat vragen in deze crisisperiode. Vooral over familiale aangelegenheden, zoals het opstellen van een testament. Notaris Joni Soutaer uit Haaltert: "Als je met vragen zit, kan je altijd telefonisch bij ons terecht. Enkel voor dringende aktes, waarvoor we een handtekening nodig hebben, maken we een afspraak. Maar wist je dat dat voor een testament niet eens hoeft?"

In ons land zijn al 220 mensen gestorven door het coronavirus. Dat zijn zorgwekkende cijfers, waardoor veel mensen met vragen zitten. De telefoons van huisartsen staan roodgloeiend met vragen over de gezondheid, maar ook notarissen krijgen heel wat vragen in deze crisisperiode. 

Volgens de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat hebben notarissen het niet per se drukker dan anders, maar is er wel een duidelijke verschuiving in het soort werk dat ze moeten doen. Zo zijn er weinig of geen vastgoedaktes meer, want de immosector ligt zo goed als stil nu er geen bezichtigingen meer mogen gebeuren. Maar er zijn wel heel veel mensen die bellen voor inlichtingen over familiale aangelegenheden.

Testament opstellen kan thuis

"Tijdens deze crisis denken veel meer mensen na over wat er zal gebeuren als ze komen te overlijden. We krijgen dus veel vragen over zorgvolmachten en testamenten", vertelt notaris Joni Soutaer uit Haaltert. En wat veel mensen niet weten, is dat dat laatste gewoon van thuis kan. "Er bestaat zoiets als een eigenhandig testament. Wij stellen dat voor jou op in de juiste woorden, om misverstanden te vermijden, en dan kan jij dat overschrijven. Als je dat dan bij ons in de brievenbus stopt, laten wij dat registeren."

Sommige mensen zitten ook met vragen over hun huwelijkscontract. "Ze willen dat bijvoorbeeld graag nog eens overlopen, om te zien of alles zeker in orde is, da's eenvoudig. Maar nieuwe huwelijken kunnen wel een probleem vormen. Ik heb bijvoorbeeld nog een huwelijkscontract opgesteld voor mensen die in juni trouwen. Voorlopig kan dat nog doorgaan, maar er worden natuurlijk ook heel wat trouwfeesten geannuleerd.  Hen helpen wij ook verder, door bijvoorbeeld een testament op te stellen waarin ze elkaar als begunstigde opnemen."

Inlichtingen via videoconferentie

Notaris Joni Soutaer: "Je kan je notaris altijd bellen met je vragen. Dan helpen we jou verder via de telefoon of via een videoconferentie, want het is toch wel aangenaam als je elkaar kan zien. Het is pas wanneer een handtekening nodig is, dat je moet langskomen. Tot 5 april kan dat wel enkel voor de dringende aktes, dus bijvoorbeeld wanneer iemand op sterven ligt of als je dringend schulden moet afbetalen."

We vragen de cliënt om een eigen balpen mee te brengen voor de handtekening

Voor die afspraak gelden ook strenge regels, voegt Soutaer toe: "Je moet tot het voorziene uur in de auto wachten en er mag maar 1 persoon in de wachtzaal zitten. We vragen ook om je handen te onsmetten en een eigen balpen mee te brengen. En in de mate van het mogelijke is het ook fijn als je handschoenen en een mondmasker draagt."

Thuiswerk versus privacy

De overheid schrijft voor dat thuiswerk de norm is. Op het notariaat is dat niet anders, volgens Soutaer: "Alle medewerkers van ons notariaat werken zo veel mogelijk van thuis uit. Voor de onthaalmedewerker is dat natuurlijk moeilijk. Ook de andere notaris en ik moeten af en toe naar het kantoor. Maar voor de dossierbeheerders is thuiswerk eigenlijk vrij makkelijk."

Omdat notarissen vaak met gevoelige informatie omgaan, moeten ze steeds  rekening houden met de privacy van de cliënten. "Ook van thuis kunnen we GDPR-conform werken. We kunnen met onze computer inbellen op een beveiligd netwerk, om de digitale bestanden te beschermen. En de papieren dossiers worden - net zoals op kantoor - op het einde van de werkdag opgeborgen in een kast, achter slot en grendel", aldus notaris Soutaer.

Meest gelezen