Waarom kan ons land niet iedereen testen op corona? "Dat is nu nog niet aan de orde"

De komende dagen zal het aantal mensen dat getest kan worden op een besmetting met het coronavirus toenemen van 2.000 naar 10.000 per dag. Ondertussen stellen verschillende politici voor om iedereen te testen die mogelijke symptomen van het coronavirus vertoont. Maar is dat wel haalbaar? Virologen Erika Vlieghe en Steven Van Gucht scheppen duidelijkheid.

"Testen, testen, testen", zo luidt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over hoe de medische sector moet omgaan met de coronacrisis. "Natuurlijk is testen belangrijk", zegt viroloog Steven Van Gucht meteen, "maar die slogan slaat vooral op landen waar de uitbraak nog beperkt is. Bij ons is de epidemie over het hele land uitgezaaid en is het moeilijker om alles onder controle te houden."

Het gebeurt te vaak dat patiënten eerst negatief testen en later toch besmet blijken. Dat schept een vals gevoel van veiligheid
Steven Van Gucht, viroloog

In ons land worden vooral de mensen getest die dat het meest nodig hebben: oudere mensen, kwetsbare mensen en zorgverleners zelf. Wie symptomen vertoont, maar geen erge last ondervindt, krijgt het advies om thuis te blijven en al het sociaal contact te vermijden: social distancing. Volgens Van Gucht is het ook nog niet aan de orde om iedereen te gaan testen. "Dat gaat weinig bijdragen aan de huidige aanpak."

"Het nieuwe coronavirus is in het begin nog te weinig aanwezig om goed detecteerbaar te zijn", gaat Van Gucht verder. "Het moet zich eerst ontwikkelen, daarna kunnen wij het oppikken met een test. Het gebeurde al te vaak dat patiënten eerst negatief testen en later toch besmet blijken te zijn. Dat schept een vals gevoel van veiligheid."

Tekort aan materiaal

Toch zijn er ook beperkingen. Volgens viroloog Erika Vlieghe is er een groot verschil tussen wat mensen als oplossing zien en wat er haalbaar is op het terrein. "In deze fase van de epidemie kunnen we niet iedereen testen, omdat er niet genoeg materiaal is. Er wordt volop gewerkt aan strategieën en technieken om alles te vergemakkelijken, maar voorlopig kunnen we dat niet op grote schaal uitrollen."

Zodra de epidemie begint af te nemen, kunnen we opnieuw breed gaan testen
Erika Vlieghe, viroloog

"Toen het virus nog maar pas ontdekt was in ons land, konden we nog breed testen", gaat Vlieghe verder. "We wisten dat het over mensen uit Noord-Italië en China zou gaan. Zo konden we een groot deel van de eerste golf indammen. Intussen is het virus verspreid en moeten we mensen opvangen die het echt nodig hebben. Zodra de epidemie begint af te nemen, kunnen we opnieuw breed gaan testen en de "zeldzame" cases volledig isoleren."

Voorbereid op de volgende fase

Toch is het belangrijk om de algemene testcapaciteit op te drijven, daar zijn beide virologen het over eens. "Je moet nooit wachten tot het te laat is", zegt Van Gucht. "Niet om iedereen willekeurig te gaan testen, maar om klaar te zijn voor de volgende fase. Massaal gaan testen zal pas echt een impact hebben wanneer we de situatie meer onder controle hebben, maar we moeten natuurlijk niet wachten met de capaciteit te vergroten."

"Zodra het virus zeldzamer wordt, moeten we iedereen testen die verdachte symptomen vertoont", besluit Van Gucht. "Zo weten we of het virus opnieuw rondgaat in ons land en kunnen we een tweede en derde golf vermijden. Wanneer het zover is, kunnen we ook de maatregelen versoepelen en toch snel ingrijpen wanneer het virus opnieuw zou opduiken."

Meest gelezen