West-Vlaamse dierenasielen laten adoptie toe, maar zijn extra voorzichtig

Wie een asieldier wil adopteren, die kan dat, ondanks alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil zo voorkomen dat de asielcentra overvol geraken tijdens deze crisis. De meeste centra zijn wel extra voorzichtig. 

Zowat alle dierenasielen in onze provincie zijn dicht voor het publiek. Maar dat betekent niet dat je er geen dieren kan adopteren. Minister van Dierenwelzijn Weyts laat uitdrukkelijk weten dat adoptie is toegestaan. Hij wil vermijden dat asielcentra overvol geraken omdat er steeds meer dieren bijkomen, maar geen vertrekken. In de meeste dierenasielen, in Brugge en Menen bijvoorbeeld, moet je wel vooraf een afspraak maken.

Zwevegem werkt met vooradoptie

Het dierenasiel Leiestreek in Zwevegem gaat nog een stap verder. Daar kan je enkel via vooradoptie een hond of kat adopteren. "Wij gaan van alle dieren een profiel opmaken op onze website", vertelt voorzitter Veerle Debaillie. "Dat profiel vermeldt wat voor dier het is en welk soort thuis het zoekt. Mensen kunnen zich dan kandidaat stellen en krijgen een formulier doorgestuurd voor vooradoptie. Op dat formulier polsen we naar de thuissituatie. Als iemand echt geschikt is en geen andere dieren heeft in huis, dan gaan we de adoptie toestaan. "

Als onze medewerkers ziek vallen, wie zal er dan voor de dieren zorgen?
Veerle Debaillie, voorzitter dierenasiel Leiestreek

Het onlineformulier moet het aantal bezoeken aan het dierenasiel beperken. "Normaal vragen we mensen om drie keer langs te komen voor ze een dier adopteren", gaat Veerle Debaillie verder. "Een eerste keer om kennis te maken, een tweede keer in het gezelschap van eventuele kinderen en andere huisdieren. Pas als dat goed verlopen is, kunnen mensen hun hond of kat oppikken. Via het online systeem kunnen we die procedure, in een aantal gevallen, versnellen."

Gezondheid medewerkers boven alles

Dierenasiel Leistreek neemt het coronavirus zeer ernstig. "En met reden", zegt Debaillie. "Stel je voor dat al ons personeel en onze vrijwilligers ziek vallen, of zelfs maar een deel van hen. Wie zal er dan voor de dieren zorgen?" 

Meest gelezen