Zoo van Antwerpen

Zoo van Antwerpen verlaten door coronacrisis: "Sommige dieren lijken de mensen te missen"

Ook de zoo van Antwerpen is tijdelijk gesloten door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De dieren in de zoo moeten het doen zonder de dagelijkse stroom van bezoekers. Wie zou denken dat de dieren blij zijn om met rust gelaten te worden, heeft het mis. “Sommige dieren missen de mensen, echt waar”, zegt Ilse Segers van Zoo Antwerpen.

De Antwerpse zoo ligt er verlaten bij. Enkel de verzorgers hebben nog contact met de dieren. Niet alleen de mensenstroom is weg, ook de geluiden zijn anders. Bij sommige diersoorten menen de verzorgers heuse gedragsveranderingen te zien.

“De Senegaltortelduiven hebben hun nest op de wandelpaden gemaakt, daar waar anders mensen passeren”, vertelt Ilse Segers in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Ze zitten er in alle rust. En ook de buffels vertonen andere reacties. Onze verzorgers zijn er van overtuigd: ze kijken anders.”

Wat gebeurt hier?

Het grootste verschil is het gedrag van de chimpansees. Ilse Segers: “Op gewone dagen zie je ze zich richten op mensen. Nu doen ze dat veel meer op hun soortgenoten. Er is opmerkelijk veel meer interactie binnen de groep van apen. Mensapen herkennen mensen, beseffen als bezoekers in hun ogen kijken. De gorilla’s kijken dan weer heel verrast als er een keer een mens, een verzorger, passeert. Je ziet ze anders reageren.”

“De gehoornde koffervis zorgt nog voor het meest opgemerkte verschil. Het is een tropische vis die leeft in het koraalrifaquarium. Hij zwemt nu plots langs de rand van het aquarium. Terwijl hij dat anders amper deed. Hij lijkt zich af te vragen: “wat gebeurt hier? Het is trouwens onze populairste vis. Hij heeft zelfs een naam gekregen: “Jos”."

Zorg goed voor elkaar

Intussen blijft de Antwerpse zoo hopen dat de coronamaatregelen niet te lang moeten duren. “Het is zo vreemd”, zegt Ilse Segers.  “De zoo ligt er ongelofelijk mooi bij. Het is lente, de magnolia bloeit. Ons hart bloedt.” Voorlopig blijven de kassa’s echter gesloten en tickets zijn niet te reserveren. “Tot snel, zorg goed voor elkaar”, laat de zoo op haar website weten.

Beluister hieronder het hele gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen