"Blokken" in tijden van corona: achter de schermen bij de nieuwe afleveringen

Vanaf maandag zendt Eén nieuwe "Blokken"-afleveringen uit. Die nieuwe afleveringen zijn volledig aangepast aan de coronamaatregelen die in ons land van kracht zijn. Presentator Ben Crabbé staat in de studio met een zeer beperkte ploeg en zonder publiek. De kandidaten spelen mee vanuit hun eigen woonkamer. Een blik achter de schermen.

De kandidaten spelen de quiz van thuis en staan rechtstreeks in verbinding met de studio via videochat. Om alles vlot te laten verlopen, krijgt elke kandidaat het bezoek van één technische medewerker. Die installeert een camera, een monitor en een laptop. Op die laptop staat software om in te loggen op de centrale spelcomputer in de studio. Via de monitor zien de kandidaten Ben de vragen stellen. Via de laptop kunnen ze afdrukken en de blokjes laten bewegen op het blokkenbord. En dit in real-time, tegen elkaar.

Ben Crabbé zelf blijft in de studio, samen met een zeer beperkte ploeg: de jury, een lichttechnicus, een klankman en een opnameleider. Alle camera’s zijn onbemand en worden vanop afstand bediend. De overige ploegleden (bijvoorbeeld de regisseur, de mixer…) zitten apart in andere ruimtes. Alle medewerkers dragen permanent een mondmasker en er is geen publiek aanwezig in de studio.

(tekst gaat voort onder de foto's)

Bij de kandidaten thuis...

...en bij Ben in de studio

Veiligheidsvoorschriften

Zowel voor het bezoek bij de kandidaat thuis als voor de ploeg in de studio gelden gedetailleerde veiligheidsvoorschriften. De basisregels klinken hopelijk heel bekend in de oren: hou minstens 1,5 meter afstand van elkaar, was regelmatig je handen en als je moet hoesten, doe het dan in je elleboog.

De volledige lijst is uiteraard veel uitgebreider en werd opgesteld in overleg met de preventiedienst van VRT en viroloog Marc Van Ranst. Aanvullend heeft een strenge productiemedewerker voor, tijdens en na de opnames van Blokken de taak om erover te waken dat alles strikt wordt nageleefd.

De nieuwe afleveringen van "Blokken" zijn vanaf maandag 13 april te zien op Eén, van maandag tot vrijdag, telkens om 18.30 uur.

Meest gelezen