Erkende labo's: "Coronatests door farmabedrijven laten screenen is nutteloos"

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Laboratoriumgeneeskunde vindt het geen goed idee om de farmaceutische bedrijven in te schakelen om uitgevoerde coronatests te verwerken. Die bedrijven hebben daar geen ervaring mee en zijn daarvoor niet geaccrediteerd, luidt het.  Volgens bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) zijn alle labo's wel degelijk gecertificeerd door het geneesmiddelenagentschap.

Volgens de erkende laboratoria is het geen goed idee om de farmabedrijven in te schakelen om de test capaciteit op te drijven. Het is nutteloos en kan de kwaliteit van de resultaten ernstig in het gedrang brengen, vinden ze.

Ik denk dat we gewoon allemaal moeten doen waar we goed in zijn

Mathijs Oyaert (Kon. Belgische Vereniging voor Laboratoriumgeneeskunde)

"Klinische labo's staan - in tegenstelling tot farmaceutische firma's - veel meer in contact met de aanvragers en kunnen eens de resultaten gekend zijn, kijken of die passen bij de klinische presentatie van de patiënt", legt Matthijs Oyaert van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Laboratoriumgeneeskunde uit.

"Wij als klinische laboratoria staan onder strikte controle van Sciensano (de federale overheidsdienst voor volksgezondeheid, red.)", aldus Oyaert. "Ik denk dat we gewoon allemaal moeten doen waar we goed in zijn. Ik denk dat farmaceutische firma's op dit moment kunnen bijdragen in de ontwikkeling van geneesmiddelen, bijvoorbeeld."

Alle labo's die meedoen aan de testing zijn gecertificeerd door het geneesmiddelenagentschap

Minister Philippe De Backer (Open VLD)

Volgens bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) komt het nu op aan snel te werken. "Alle labo's die meedoen aan de testing zijn gecertificeerd door het geneesmiddelenagentschap. Ze hebben ook een gevalideerd protocol en kunnen heel snel heel veel testen per dag gaan doen."

Snelheid is belangrijk gezien de precaire situatie in de woonzorgcentra, waar we moeten kunnen weten wie er besmet is en wie niet. "W zijn nu volop met de regio's in overleg om te kijken hoe we in de komende weken alle woonzorgcentra kunnen gaan testen", zegt De Backer nog.

Volgens GlaxoSmithKline, één van de farmabedrijven die in ons land mee aan het testen is, klopt de kritiek van de Vereniging voor Laboratoriumgeneeskunde niet. Ons laboratorium heeft wel de nodig expertise, zegt Elisabeth Van Damme van GSK.

Meest gelezen