Rusthuispersoneel dat corona heeft mag op covid-afdeling blijven werken

De rusthuizen hebben richtlijnen gekregen over wat er moet gebeuren als personeelsleden positief testen op het coronavirus. Als ze geen symptomen vertonen en er is verder te weinig personeel in het woonzorgcentrum, dan mogen ze op een aparte covid-afdeling wel nog voortwerken. Bij de minste symptomen moeten ze thuis blijven.

De richtlijnen komen van het wetenschappelijk instituut Sciensano, dat ook de cijfers van het aantal besmettingen en overlijdens door het coronavirus in ons land bijhoudt en meedeelt op de dagelijkse persconferenties. Sciensano stelde de richtlijnen op naar aanleiding van de testen in de woonzorgcentra bij bewoners en personeel die deze week gestart zijn.   

Als een personeelslid positief test op het coronavirus, met andere woorden, als hij of zij zeker besmet is, maakt Sciensano een onderscheid tussen zij die geen symptomen vertonen en zij die wel  symptomen vertonen.

Geen symptomen:

  • Het principe van zeven dagen thuisquarantaine telt
  • Máár: als het woonzorgcentrum een aparte covid-afdeling heeft en als er een personeelsprobleem dreigt, mag je nog voortwerken. Enkel op de covid-afdeling, met een beschermend masker. En je gezondheidstoestand moet goed worden opgevolgd

Wel symptomen:

  • Je blijft sowieso zeven dagen in thuisquarantaine
  • Je mag pas terugkeren als de koorts en de symptomen minstens drie dagen weg zijn.
  • Wie daarna nog met rusthuisbewoners in contact komt, moet nog minstens veertien dagen een chirurgisch masker dragen.

Meest gelezen