Maxime Anciaux - All rights reserved

Eerste resultaten uit woonzorgcentra bekend, vanaf volgende week meer testen en beschermingsmateriaal 

Dertig bewoners en tien medewerkers van het woonzorgcentrum Orelia Serrenhof in Sint-Truiden hebben positief getest op het coronavirus. Het gaat om het eerste woonzorgcentrum dat testresultaten bekendmaakt. De medewerkers en bewoners zijn donderdag getest met de testkits van de federale overheid. Gisteravond kreeg het woonzorgcentrum de uitslagen binnen. Beter nieuws komt uit woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk: daar testten alvast 60 van de 120 bewoners negatief. In woonzorgcentra Avondvrede in Boechout en Strijland in Gooik testten àlle bewoners negatief. Vanaf volgende week komen er meer testen en beschermingsmateriaal beschikbaar.

30 van de 60 bewoners en 10 van de 30 medewerkers van woonzorgcentrum Orelia Serrenhof in Sint-Truiden blijken besmet met het coronavirus.

Volgens woordvoerder Caroline Vercauteren van het woonzorgcentrum vertoont de overgrote meerderheid van de besmette mensen geen enkel symptoom. "Dat hadden wij totaal niet verwacht", aldus Vercauteren. 

Vandaag worden alle besmette bewoners naar de eerste verdieping verhuisd. "Daar zullen ze door één equipe worden verzorgd", zegt Vercauteren nog. "Dat heeft als voordeel dat ze niet in hun kamer hoeven te worden geïsoleerd. Ze kunnen zich vrij bewegen op één verdieping."

"Het risico op besmetting voor de andere bewoners die negatief hebben getest, is daarmee gereduceerd." Het woonzorgcentrum laat ook nog weten dat de familie van de besmette bewoners gisteravond al is ingelicht.

Sint-Bavo

Het woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk, een woonzorgcentrum zonder gekende uitbraak van het coronavirus, kan beter nieuws melden. Daar zijn alle 120 bewoners getest en van 60 onder hen zijn de resultaten al binnen. Die zijn allemaal negatief, die bewoners zijn niet besmet met het coronavirus.

De 60 bewoners waren nochtans die waarvoor de directie het meeste vreesde, maar die vrees is dus ongegrond. Ze komen uit verschillende leefgroepen in het woonzorgcentrum.

Avondvrede en Strijland

Ook woonzorgcentrum Avondvrede in Boechout, eveneens een woonzorgcentrum zonder gekende uitbraak, kan opgelucht ademhalen. Daar zijn alle bewoners getest en allemaal testten ze negatief, zo staat te lezen op de website van het woonzorgcentrum.

Ook bij woonzorgcentrum Strijland in Gooik -eveneens een woonzorgcentrum zonder gekende uitbraak- hebben alle bewoners negatief getest. 

Uit een uitgebreide belronde van VRT NWS deze zaterdag blijkt dat bijna alle andere woonzorgcentra die testskits hebben ontvangen, de resultaten pas volgende week verwachten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meer testen en beschermingsmateriaal

De laatste resultaten van de uitgevoerde testen zullen inderdaad pas woensdag bekend zijn, bevestigt de voorzitter van de taskforce Zorg, Karine Moykens in "Het Journaal". 

Nadien start een tweede fase. "Wij hebben de bevestiging gekregen dat er nieuwe tests beschikbaar zullen zijn. Maandag gaat het om 2.000 tests en dagen nadien telkens iets meer. De taskforce heeft de keuze gemaakt om die in de eerse plaats in te zetten in de residentiële zorgsectoren met de meest kwetsbare bewoners, dus de ouderenzorg maar ook de personen met een handicap en psychiatrische verzorgingstehuizen."

Het is de bedoeling om de komende weken alle bewoners van de woonzorgcentra en het personeel te testen, zegt minister De Backer, die verantwoordelijk is voor het leveren van de testen. 

"Vanaf volgende week komen er ook nieuwe ladingen beschermingsmateriaal beschikbaar", zegt Moykens. "Ook daarbij is de keuze gemaakt om alle zorgsectoren te bedienen: de meeste kwetsbare groepen, maar ook revalidatiecentra, de gezinszorg en de thuisverpleging".

Voor wat personeelsversterking voor de woonzorgcentra betreft, zal de coördinatie tussen vraag van de centra en aanbod van de ziekenhuizen gebeuren op het niveau van de eerstelijnszones, dus het lokale niveau, zegt Moykens. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen