7 tips om oogschade bij kinderen te voorkomen tijdens "lockdown"

Oogartsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) waarschuwen voor het overmatig gebruik van beeldschermen tijdens de coronacrisis. Bij kinderen kan dat leiden tot bijziendheid waardoor ze een bril nodig hebben om goed in de verte te kunnen zien. En ook volwassenen kunnen oogproblemen ondervinden. "Het is belangrijk om onze ogen goed te verzorgen, zeker nu we met z'n allen meer achter de computer, televisie of op de smartphone zitten." Met deze tips kan je je ogen beschermen en wat rust gunnen.

Urenlang Netflix kijken of videochatten met vrienden. Nu we met z'n allen moeten thuisblijven, zoeken heel wat mensen afleiding op televisie, de tablet, smartphone of computer. Ook kinderen, die nu online les krijgen, zitten noodgedwongen nog meer dan anders achter de computer. Maar te veel naar beeldschermen kijken, is slecht voor de ontwikkeling van het oog, zo waarschuwen oogartsen.

"Voor kinderogen houdt de combinatie van slechte verlichting en langdurig nabij kijken een risico in voor bijziendheid", zeggen oogexperten Carina Koppen en Jos Rozema van het UZA. "Het kan de ooggroei, die bij kinderen nog in volle gang is, verstoren. En dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat kinderen later een bril moeten dragen."

Het is belangrijk voor hun ogen dat kinderen voldoende buiten spelen
Professor Carina Koppen, Diensthoofd Oogheelkunde UZA

Het is geen nieuw fenomeen, want ook nu al merken oogartsen dat steeds meer kinderen een bril nodig hebben. Maar beeldschermen zijn niet de enige boosdoener. "We weten dat daglicht een belangrijk gunstig effect heeft op het oog. Uit studies blijkt dat kinderen die weinig buiten zijn,  meer risico lopen om later bijziend te worden", zegt professor Koppen. "Daarom raden we aan om veel daglicht binnen te laten en om op tijd en stond alle beeldschermen uit te zetten en de kinderen buiten te laten spelen."

En ook volwassenen kunnen last ondervinden van het toegenomen beeldschermgebruik. "Al zal het bij hen geen onomkeerbare oogschade meer veroorzaken", zegt professor Koppen. "Volwassenen kunnen wel last krijgen van droge en geïrriteerde ogen, of zicht dat geleidelijk wazig begint te worden."

7 tips voor een goede ooghygiëne

Omdat het niet altijd evident is om in deze crisis de schermtijd te vermijden, hebben professor Koppen en professor Rozema toch nog deze 7 tips:

  1. Zorg voor veel daglicht. Zeker voor kinderogen is voldoende daglicht heel belangrijk voor de ontwikkeling. Trek dus overdag de gordijnen open en laat kinderen zoveel mogelijk buiten spelen in de tuin of op het terras.
  2. Hou voldoende afstand: ongeveer 30 – 40 cm voor een boek, tablet of smartphone en 50 – 60 cm voor een computerscherm.
  3. Pas de helderheid van je scherm aan naargelang het omgevingslicht. Vermijd ook het gebruik van schermen in een donkere ruimte. Schakel beeldschermen minimaal 1 uur voor je gaat slapen uit.  
  4. Verwijder stof en vingerafdrukken van het scherm, en vermijd reflecties.
  5. Neem pauze: kijk elke 20 minuten minstens 20 seconden uit het raam om je ooglens wat rust te geven. Gun je ogen elk uur nog eens 5 minuten extra rust.
  6. Vergeet niet te knipperen. Wie naar een scherm tuurt, knippert minder en kan last krijgen van droge ogen. Deze zijn gemakkelijk verholpen met een luchtbevochtiger of kunsttranen (verkrijgbaar bij de apotheek).
  7. Vermijd droge ogen door regelmatig je contactlenzen af te wisselen met een bril.

Meest gelezen