Oogexperts UZA waarschuwen: "Toename beeldschermgebruik kan tot oogschade leiden"

Oogexperts van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) waarschuwen ervoor dat de lockdown tijdens de coronacrisis het beeldschermgebruik doet toenemen. Vooral bij kinderen kan dat tot oogschade leiden. De experts geven tips om dat te vermijden.

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, gebruiken we dagelijks allerlei beeldschermen voor werk of school, of om contact te houden met familie en vrienden. Vooral voor kinderogen kan dat schadelijk zijn. "De ogen van kinderen zijn nog in volle groei. Om op een juiste manier te kunnen groeien is het belangrijk dat zij niet te dicht bij beeldschermen zitten", zegt professor Jos Rozema in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

"Bij smartphones en tablets raden we 30 tot 40 centimeter afstand aan. Als we over laptops spreken hou je best 50 tot 60 centimeter aan.   Nog beter is dat je bij kinderen het schermgebruik probeert te beperken tot 1 uur per dag."

Vooral voor kinderogen kan veel beeldschermtijd schadelijk zijn. 

Professor Jos Rozema (UA)

Er zijn nog enkele tips die de ogen van kinderen kunnen beschermen. "Probeer met de kinderen buiten te gaan of de gordijnen open te doen. Daglicht is heel belangrijk voor de groei van kinderogen. Neem ook op tijd een pauze", aldus Jos Rozema. Als het beeldschermgebruik bij kinderen niet beperkt wordt hebben ze later meer kans op bijziendheid en op het moeten dragen van een bril.

Meest gelezen