AFP or licensors

Frankrijk bouwt lockdown "progressief en behoedzaam" af vanaf 11 mei: mondmasker speelt grote rol 

In een schaars bezet parlement heeft de Franse premier Edouard Philippe bekendgemaakt hoe de strikte lockdown in Frankrijk vanaf 11 mei stap voor stap zal worden afgebouwd. Dat zal "progressief en behoedzaam" moeten gebeuren, benadrukte de premier. Ook in Frankrijk zal het mondmasker een grote rol spelen in de manier waarop de Fransen "moeten samenleven met het coronavirus".

"Samenleven met het virus, geleidelijk handelen, lokaal aanpassen". Dat zijn de drie principes waarop de strategie is gebouwd die Frankrijk stap voor stap uit de strikte lockdown moet leiden die zes weken geleden werd ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.  

Die geleidelijke afbouw van de lockdown moet er komen om te vermijden dat de Franse economie helemaal instort, zei premier Philippe.

De Franse ziekenhuizen zijn niet gecrasht, en dat dankzij de inspanningen van de bevolking, zei Philippe ook. Maar hij waarschuwde voor een nieuwe golf van de epidemie, waardoor de lockdown dus heel behoedzaam moet worden afgebouwd.

De versoepeling wordt vanaf 11 mei geleidelijk ingezet, maar Philippe beklemtoonde dat die datum alleen wordt aangehouden als het aantal nieuwe besmettingen per dag op dat moment onder de 3.000 ligt. Sinds 15 april is dat het geval in Frankrijk. 

Groene en rode zones

Ook zullen nog vóór 11 mei de verschillende Franse departementen worden opgedeeld in groene en rode zones. In de groene zones, waar het virus nagenoeg onder controle is, zal de versoepeling helemaal van kracht gaan, terwijl in de rode zones nog striktere maatregelen zullen gelden. 

Het exitplan is vanavond goedgekeurd door 367 leden van het parlement tegenover 100 neen-stemmers en 103 onthoudingen. Het plan kreeg de steun van de regeringspartijen LREM (La République en Marche van president Emmanuel Macron) en de centrumpartij MoDem en van een deel van de linkse oppositie. De meeste leden van de rechtse oppositie, onder hen Les Républicains, onthielden zich.

Bekijk een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vanaf 11 mei kunnen meer winkels opengaan, zeker in departementen die minder zwaar getroffen zijn door het coronavirus. Uitbaters mogen klanten wel vragen om een mondmasker te dragen.

Naar 700.000 testen per week

Kleuterscholen en lagere scholen zouden op 11 mei opengaan. Middelbare scholen een week later, vanaf 18 mei, althans in de departementen die minder zwaar getroffen zijn door het coronavirus.

Middelbare scholieren zullen een mondmasker moeten dragen. Ook op het openbaar vervoer wordt een mondmasker verplicht, net als in werkomstandigheden waarin een veilige afstand van elkaar niet kan worden gegarandeerd. De komende drie weken moeten de Fransen weliswaar nog zoveel mogelijk thuis werken. 

Vanaf 11 mei wil Frankrijk ook intensiever gaan testen. Er zouden tot 700.000 testen per week moeten worden afgenomen. Wie symptomen heeft of positief test, zal zich moeten isoleren. Een app om besmettingen te traceren wordt voorlopig niet ingezet.

Na de eerste versoepeling op 11 mei, start op 2 juni een tweede fase voor een periode van drie weken. Daarbij zal worden gekeken of en hoe bars en restaurants weer kunnen opengaan.

Onze reporter Steven Decraene is in Parijs. Bekijk hieronder zijn tussenkomst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen