Veel meer vraag naar honden en katten sinds start van de lockdown

Sinds de lockdown light is afgekondigd als één van de maatregelen tegen de coronacrisis, zitten hele gezinnen dag in dag uit thuis. En het blijkt dat ze dan sneller een huisdier in huis gaan halen. In het dierenasiel in Sint-Truiden kenden ze de afgelopen periode een enorme stijging van het aantal aanvragen om een hond of kat te adopteren.

De cijfers liegen er niet om. In de eerste maand van de coronabeperkingen vroegen liefst 355 mensen een hond aan in het dierenasiel in Sint-Truiden, de maand voordien waren er dat 197. En ook voor katten was er een vergelijkbare toename. Dat wil niet zeggen dat die ook allemaal een dier hebben gekregen. "Er schuilt natuurlijk een gevaar in. Als de mensen achteraf terug gaan werken, kan naar boven komen dat het toch niet zo eenvoudig is. Als een hondje bijvoorbeeld nog niet geleerd heeft alleen te zijn, kunnen er dingen zijn stukgebeten, of als het nog niet zindelijk is, kan dat onprettig zijn, ... Ze moeten daar goed over nadenken, nu hebben ze veel tijd voor hun dieren, maar als ze terug aan de slag zijn moet er ook tijd worden uitgetrokken om te wandelen en te spelen met de hond, en moet die verzorgd worden, en wij vrezen dat een aantal mensen zich daarin vergist," legt Philip Zurinckx van het asiel uit. 

Passen hond en baasje bij elkaar?

Mensen die zich aanmelden bij het dierenasiel krijgen uiteraard advies. Zo wordt gekeken of een bepaald hondenras geschikt is voor een persoon of een gezin. "We zien of een ras wel past bij de levensstijl en de verwachtingen van de betrokkenen." Bij het dierenasiel vrezen ze wel dat mensen in het commerciële circuit impulsaankopen doen en dat de dieren dan nadien toch weer in het asiel zouden terechtkomen.

Meest gelezen