Vandalen beschadigen meer dan 100 bomen in Oud-Turnhout: "De vandaal had kennis van zaken, dit is pure moord op bomen"

Op het natuurdomein De Liereman in de buurt van Oud-Turnhout zijn meer dan 100 bomen beschadigd door vandalen. Alle eikenbomen rond het bezoekerscentrum werden deels ingezaagd met een kettingzaag. De politie schat de schade op tienduizenden euro's. Ze onderzoekt de zaak. "De vandaal heeft duidelijke kennis van zaken", zegt boomverzorger Johan Bruyninx. "Dit is pure moord op bomen."

"Vanmorgen kwam een van onze vrijwilligers ter plaatse en hij zag dat er in de bomen gezaagd was", zegt Kris Van Der Steen van De Liereman. In totaal zijn zo'n 117 bomen geraakt. "Het zijn voornamelijk eikenbomen en ook wat berkenbomen. Het is een daad van vandalisme, volledig onbegrijpelijk. Wat kan iemand drijven om dit te doen? Niemand heeft van die bomen last, heel eigenaardig."

"We hebben het onmiddellijk op Facebook gepost en er zijn al heel wat reacties gekomen van boomverzorgers. Er is een kans dat de bomen het overleven, mits de juiste maatregelen. Dat gaan we nu met de gemeente zeker bekijken. Maar het is bang afwachten."

Wat kan iemand drijven om dit te doen? Niemand heeft van die bomen last, heel eigenaardig

Kris Van Der Steen van De Liereman

De Liereman is één van de meest waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen. Vorige maand brandde nog 30 hectare van het gebied af, mogelijk is dat vuur aangestoken. "Twee zulke tegenslagen kort na elkaar, dat is een naar gevoel", besluit Van Der Steen. Volgens de bevoegde schepen, Johan Mathieu, is de politie alvast op het goede spoor.

Lees verder onder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA) hoopt dat ze de dader snel te pakken krijgen. "Onwaarschijnlijk", twittert ze. "Dank aan wie de oproep van de politie deelt."

Wie iets heeft gezien of meent te weten wie de daders zijn, kan bellen naar het nummer 0800 25 101 of een mailtje sturen naar opsporingen@politieregioturnhout.be

Boomverzorger: "Dit is pure moord"

Johan Bruyninx van Bruyninx Boomverzorging uit Wetteren vreest dat het een moeilijke opdracht wordt om de bomen nog te redden. "Het is nu heel droog", legt hij uit. "Bomen zuigen heel veel sap naar hun kruin om te overleven en alles goed gezond te houden. Als daar nu zo'n snee in zit, vrees ik voor de zaak."

Hij wist echt wel goed waar hij mee bezig was. Zeker gezien de tijd van het jaar

Boomverzorger Johan Bruyninx

Om een boom te redden moet de sapstroom hersteld worden. "Je moet al over heel lange enten beschikken om de afstand te overbruggen die de vandalen hier hebben gezaagd", zegt hij. "Je moet er ook heel veel van hebben om een boom rondom van sap te voorzien. Je hebt ook speciale jonge enten nodig om de sapstroom op gang te brengen. Het zal een huzarenstukje zijn. Zeker omdat het om meer dan honderd bomen gaat."

Lees verder onder de foto:

De vandaal wist heel goed waar hij mee bezig was, denkt de boomverzorger. "Die heeft dat met kennis van zaken gedaan. Twee zaagsneden boven elkaar waardoor de te overbruggen afstand bijna onmogelijk breed is", zegt hij. "Hij wist echt wel goed waar hij mee bezig was. Zeker gezien de tijd van het jaar. Dit is moord. Pure moord op bomen."

Al is het volgens de Bruyninx wel nog steeds de moeite om te proberen zoveel mogelijk bomen te redden. "Het is altijd de moeite waard om te proberen", zegt hij daarover.

Soortgelijke zaak in Maarkedal

In februari was er een soortgelijk geval van vandalisme in Maarkedal in Oost-Vlaanderen. Al ging het toen om een kleiner aantal bomen. Daar had toen een onbekende enkele erg oude bomen in een natuurgebied zwaar beschadigd. De vandaal maakte met een kettingzaag groeven in enkele bomen en liet er ook vergif achter. Toen zijn boomverzorgers ter plaatse gekomen die de bomen hebben proberen te redden.

Bekijk hieronder een reportage over die reddingsoperatie van toen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen