Europees Parlement vraagt landen zwarte piet te verbieden

Europese landen moeten breken met hun "racistische en afrofobische tradities, zoals blackface". Dat vindt het Europees Parlement. Zwarte Piet is een van de gebruiken waar het parlement graag een einde aan ziet komen. Belgisch parlementslid Kris Peeters stemde tegen omdat hij vindt dat Zwarte Piet niets met structureel racisme te maken heeft. 

De resolutie vat een debat samen over de antiracistische protesten in de nasleep van de dood van George Floyd, de Afro-Amerikaanse man die in de stad Minneapolis stierf bij politiegeweld.

Een amendement dat de Europese landen oproept om hun racistische en afrofobische tradities stop te zetten, kreeg de steun van 415 parlementsleden, tegenover 216 stemmen tegen en 55 onthoudingen. Het parlement vraagt om met name geen tradities in ere te houden waarbij aan blackfacing gedaan wordt: blanke mensen die hun gezicht zwart of bruin maken om zo voor iemand van een andere huidskleur door te gaan.

Zwarte Piet en meer

Het begrip heeft betrekking op Zwarte Piet, zoals die in België en Nederland bekend is, maar gaat breder. Ook in films en televisieprogramma's en tijdens toneelvoorstellingen duikt blackface soms op.

Van de Vlaamse Europarlementsleden steunden Guy Verhofstadt (Open VLD), Kathleen Van Brempt (SP.A) en Petra De Sutter (Groen) het amendement. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen, net als Kris Peeters (CD&V). Zijn partijgenote Cindy Franssen onthield zich.

Peeters: "Omdat ik vind dat Zwarte Piet niet in die resolutie thuis hoort. Die ging over structureel racisme en het geweld van staten. Terwijl Zwarte Piet voor een groot stuk een cultureel gegeven is. De EVP (de conservatieve Europese partij, nvdr) vond dat trouwens ook.  Europa heeft hier trouwens geen bevoegdheid over."

Hilde Vautmans (Open VLD) stemde eerst voor, maar uiteindelijk tegen. "Ik vind niet dat Zwarte Piet of roetpiet moet verdwijnen, laat staan door een verbod vanuit de overheid."

Met de resolutie in haar geheel wil het parlement racisme, discriminatie en xenofobie in al hun vormen streng veroordelen. De tekst kreeg de steun van 493 parlementsleden. 104 stemden tegen, 67 onthielden zich.

Meest gelezen