Vliegbasis van Kleine Brogel zwaait generaal-majoor Frederik Vansina uit

Generaal-majoor Frederik Vansina wordt vandaag op de vliegbasis van Kleine Brogel uitgezwaaid als Commandant van de Luchtcomponent. Thierry Dupont is zijn opvolger. De bevelsovergave is te horen en te zien in de buurt. Heel wat vliegtuigen vliegen over als eerbetoon. Vansina was jarenlang ook de bevelhebber van Kleine Brogel. 

Frederik Vansina begon zijn carrière bij de luchtmacht in Brustem waar hij zijn vliegopleiding kreeg. Nadien was hij jarenlang F16-piloot en nam hij deel aan de NATO-operaties boven de Balkan. "Vliegen was altijd een jongensdroom", zegt hij, "het is een hele fijne job waar je vliegt in een sfeer van kameraadschap." Toch koos Vansina vrij snel om door te groeien in managementsfuncties binnen de luchtmacht. Zo leidde hij enkele jaren de vliegbasis van Kleine Brogel.

Bomspotters

Op Kleine Brogel maakte Vansina onder meer kennis met de bomspotters, pacifisten die geregeld probeerden binnen te dringen om zo te protesteren tegen de aanwezigheid van kernwapens op de basis. De generaal-majoor raadt het toekomstige actievoerders ten zeerste af. "We hebben intussen fors geïnvesteerd in de beveiliging van de basis. Wie probeert binnen te geraken, wordt onmiddellijk gezien en opgepakt."

Aankoop van de eeuw

Frederik Vansina was ook nauw betrokken bij de beslissing om de F16 te vervangen door de F35. Hij begrijpt dat er heel wat commotie was rond die vervanging. "Het gaat om enorme bedragen. Bovendien was de F16 een vliegtuig dat bij iedereen bekend was. Maar eigenlijk past de beslissing in de vervanging van heel onze vloot. We vervingen de C-130, de Seaking en nu ook onze trainingsvliegtuigen."  Intussen is een heel team bezig met de komst van de F35 in 2025 voor te bereiden. Dat wordt trouwens één van de nieuwe taken van Vansina. Hij stapt nu over naar het stafdepartement Strategie. Hij zal daar mee de uitrol van alle nieuwe aankopen begeleiden. Daarnaast gaat Vansina contacten onderhouden met ondermeer de NATO en de EU.

Bevelsovergave

Maar eerst is er vandaag de bevelsoverdracht. Door de coronamaatregelen zal dat met iets minder aanwezigen moeten gebeuren dan normaal. Er komt een delegatie van alle eenheden.  Op en boven de luchtmachtbasis van Kleine Brogel zullen wel de vliegtuigen te zien en te horen zijn waarover het leger momenteel beschikt. 

Radio 2

Meest gelezen