Binnenkort 4G op de maan, en Nokia mag het ontwikkelen

De Finse telecomfabrikant Nokia heeft van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de opdracht gekregen om een draadloos 4G-netwerk uit te bouwen op de maan. De NASA wil van de maan een permanente verblijfsbasis maken en dan komt een mobiel netwerk wel van pas.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil opnieuw naar de maan. Tegen 2024 zouden de eerste bemande missies moeten kunnen plaatsvinden. Maar de NASA heeft hogere ambities: het wil er tegen 2030 een permanente verblijfsbasis maken. Astronauten moeten er experimenten uitvoeren waarvan de organisatie hoopt dat ze de basis kunnen zijn voor een missie naar de planeet Mars.

Voor het maanprogramma, dat de NASA Artemis gedoopt heeft, is allerlei gespecialiseerde technologie en apparatuur nodig. Vorige week kende de ruimtevaartorganisatie voor 370 miljoen dollar (ongeveer 313 miljoen euro) aan contracten toe aan bedrijven die kunnen instaan voor zogenoemde "tipping point"-technologie: geavanceerde ontwikkelingen die ook later in het dagelijkse leven een wereld van verschil kunnen maken.

Een van die contracten gaat naar de Amerikaanse afdeling van de Finse telecomfabrikant Nokia. Dat heeft als opdracht een "ultracompact, weinig verbruikend en ruimtebestendig" draadloos 4G-netwerk te ontwikkelen op de maan.

(artikel gaat voort onder de tweet)

Nog geen 5G

"Een betrouwbaar, sterk en hoogfunctionerend communicatienetwerk zal essentieel zijn om een permanente menselijke aanwezigheid op de maan uit te bouwen", zegt Marcus Weldon, directeur technologie bij Nokia in een mededeling. De draadloze technologie moet astronauten toelaten om essentiële commando's en controles uit te voeren, maanwagentjes vanop afstand te besturen, in realtime te navigeren en videobeelden in hoge resolutie te kunnen doorsturen.

Nokia gaat nu apparatuur ontwikkelen die sterk genoeg is om de reis door de ruimte en de omstandigheden op de maan te kunnen doorstaan. Het 4G-netwerk zal zichzelf configureren. 5G op de maan is nog niet aan de orde. In de toekomst, als de 5G-technologie nog meer op punt staat, is het wel mogelijk om te upgraden.

Eind 2022 zou alles met een maanlander naar zijn bestemming gebracht worden. Nokia sleept met het contract van de NASA 14,1 miljoen dollar (net geen 12 miljoen euro) in de wacht.

Meest gelezen