18-jarige regisseur schenkt opbrengst debuutfilm aan Aalsters ziekenhuis: "Geld gaat naar VR-bril om jonge patiënten af te leiden"

Regisseur Gilles De Keyser (18) schenkt de opbrengst van zijn debuutfilm "Vlaamse Flikken" aan de kinderafdeling van het ASZ in Aalst. Hij wil zo het ziekenhuis bedanken voor de goede zorgen die hij er zelf als tiener kreeg na een ongeval. Met de centen van de gift heeft de kinderafdeling een "virtual reality"-bril gekocht, om kinderen af te leiden tijdens een pijnlijke behandeling.  

Gilles De Keyser was 15 jaar toen hij na een zwaar skiongeval in het ASZ in Aalst belandde. Hij verbleef er uiteindelijk 2 weken. De manier waarop het personeel van de kinderafdeling hem behandelde, maakte een grote indruk op hem. Zo groot zelfs dat De Keyser besloot om een film te maken als bedanking. Hij begon er als tiener aan, met enkele vrienden aan.  Later kon hij acteurs als Daan Hugaert, Lien Van de Kelder, Mathias Sercu en Anton Cogen strikken om mee te spelen. Enkele scènes werden ook in het ziekenhuis opgenomen. Begin maart 2020, vlak voor de lockdown, ging de film "Vlaamse Flikken" in première. 

Slechts 1 vertoning door corona

De Keyser zag de lancering van zijn debuutfilm deels in het water vallen door de coronacrisis. Alle culturele evenementen, ook filmvertoningen, werden in maart verboden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Vlaamse Flikken" werd daardoor maar 1 keer vertoond. Die voorstelling bracht zo'n 3.000 euro op. De Keyser schenkt dat bedrag integraal aan de kinderafdeling van het ASZ. 

Lees voort onder de filmaffiche.

Radio 2

"Virtual reality" tegen de pijn

Het ziekenhuis is erg blij met de erkenning en de schenking. Het geld gaat naar een "virtual reality"-bril. "Er bestaan allerlei manieren om kinderen en jongeren met pijn af te leiden. We gebruiken er bijvoorbeeld soms speelgoed voor, maar de mogelijkheden van zo'n VR-bril zijn nog veel groter. Het zal zeker van pas komen", zegt Kristien De Wolf van het ASZ.

"De patiënten zien de voorbereidingen van behandelingen niet en zijn daarom minder bang. Omdat er ook echt beelden te zien zijn, komen de pijnprikkels ook minder binnen in de hersenen." Het toestel zal niet enkel bij zware ingrepen gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook bij het vervangen van een infuus of wondverzorging. 

Voor korte en lange behandelingen

Het gebruik van een VR-bril in de medische wereld is niet nieuw en gebeurt al elders. Er zijn verschillende toepassingen voor zowel korte als lange behandelingen. De bril kan al gebruikt worden bij patiënten vanaf 5 jaar.  Er zijn spelletjes en zelfs animaties met muziek en vertellers. 

Meest gelezen