IJsstadion Antarctica

Faillissement dreigt voor grootste ijsschaatsbaan van het land: December en januari normaal topmaanden

Door de nieuwe coronamaatregelen mogen schaatspistes dit jaar niet meer opengaan. Dat is slecht nieuws voor Antarctica in Wilrijk, met 3.000 vierkante meter de grootste ijspiste van het land. Het hele jaar is de baan nog maar drie maanden open geweest. "Het water staat aan onze lippen nu", zegt uitbaatster Brigitte Van Dijck op Radio 2 Antwerpen. "We trekken het niet lang meer."

December en januari zijn normaal topmaanden voor schaatsbaan Antarctica in Wilrijk. Maar door de nieuwe coronamaatregelen zullen ze dit jaar niet meer open mogen gaan. Alleen de jongste schaatsers, tot 12 jaar, mogen nog komen trainen. Dit jaar was de ijspiste alles bij mekaar nog maar drie maanden open en dat weegt door.

"Het is een heel slecht gevoel", zegt uitbaatster Brigitte Van Dijck. "Zwembaden mogen wel weer open. Waar zit het verschil? Bij ons vriest het en kan een bacterie niet leven en bovendien dragen ze hier allemaal mondmaskers en handschoenen. Het is echt een grote frustratie voor ons." Mocht ze niet overdekt zijn, dan mocht de piste in Wilrijk wel open. "Die van Herentals mag open, maar ook maar met 4 schaatsers op de baan."

Wintersportvakanties worden afgeraden, maar er is geen alternatief in eigen land. Dus mensen zullen toch op vakantie gaan 

Brigitte Van Dijck - Antarctica Wilrijk

Volgens Van Dijck zullen veel mensen nu toch op wintervakantie gaan. "Mensen wordt afgeraden om te gaan skiën, maar hier moeten alle winterinfrastructuren en schaatsbanen dicht blijven. Welk alternatief hebben ze dan? Niks. En wat gaan ze doen? Op vakantie gaan, in de plaats van in eigen land te blijven."

Schaatsen kan ook perfect coronaproof, meent ze: "We kunnen het aantal bezoekers beperken tot 100 op 3.000 vierkante meter en ons dak is 15 meter hoog. Extra ventilatie kan ook nog."

Intussen lopen de onder meer de elektriciteitskosten erg hoog op, want de ijsvloer kan niet weg: "Het is de grootste piste van België. Als we de koeling af zouden zetten, duurt het drie weken voor het ijs helemaal weg is. Willen we weer opstarten, dan kan dat pas als alles volledig droog is, anders gaat de schaatsvloer stuk en hebben we nog meer kosten. We moeten dus actief blijven."

De compensatie die ze krijgen van de overheid, dekt lang niet alle kosten: "Het is een peulschil."

Meest gelezen