Massaal vaccineren, hoe pakken de ons omringende landen die enorme logistieke uitdaging aan?

Nu de langverwachte coronavaccins op komst zijn, wacht een nieuwe uitdaging: grootschalige vaccinaties op poten zetten. Ons land heeft bekendgemaakt hoe het dat wil aanpakken, maar ook de ons omringende landen zetten hun voorbereidingen op punt. Hoe zien de vaccinstrategieën in onze buurlanden (en iets verderop) eruit? Op de meeste vlakken (geplande start, prioritaire doelgroepen) lopen die erg gelijk, maar wat logistiek betreft lijkt het ene land toch al beter te zijn voorbereid dan het andere.

Nederland

 • Wat: Nederland verwacht eerst het vaccin van BioNTech/Pfizer te ontvangen. In de loop van december zou bijna 1 miljoen doses moeten kunnen worden geleverd, waarmee zo'n 450.000 mensen kunnen worden gevaccineerd. Nederland heeft in totaal zicht op vaccins van zeker zes ontwikkelaars. In de eerste drie maanden van 2021 hoopt het 3,5 miljoen mensen te vaccineren. 
 • Wanneer: Nederland gaat ervan uit om met de vaccinatie te beginnen in de week van 4 januari. 
 • Wie: De Nederlandse regering wil eerst het zorgpersoneel van woonzorgcentra en van instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking vaccineren. Eerst wilde ze zowel bewoners als personeel vaccineren, maar is de regering op teruggekomen.  De reden daarvoor is van praktische aard: het eerste vaccin van Pfizer-BioNTech moet op -70 graden Celsius bewaard worden en zit in grote verpakkingen. Het is dus makkelijker om het vaccin op grote schaal op een centrale plaats toe te dienen, maar de verplaatsing daar naartoe ligt voor bewoners minder voor de hand.  Het vaccin van Moderna kan wel makkelijker kleinschalig en lokaal verdeeld worden. Eens dat vaccin er is, komen de bewoners aan de beurt. 
 • Hoe: Operatie vaccinatie is volop aan de gang, zegt de Nederlandse overheid. Er zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden aangeschaft en er zijn extra supervriezers gekocht voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden moeten worden bewaard. Er komt ook een registratiesysteem met het oog op het registreren, monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen.

Frankrijk

 • Wat: Frankrijk verwacht in december de vaccins Pfizer/BioNTech en Moderna te ontvangen. het gaat in eerste instantie om 2 miljoen doses, goed voor 1 miljoen mensen. De overheid heeft 1,5 miljard euro begroot voor de vaccins, die net als in de omringende landen gratis zullen worden aangeboden op vrijwillige basis.
 • Wanneer: Frankrijk wil begin januari beginnen met de vaccinaties.
 • Wie: de bewoners en het personeel van woonzorgcentra zijn eerst aan de beurt, samen goed voor zo'n 1 miljoen mensen. Daarna komen ouderen en chronisch zieken.
 • Hoe: In de loop van december zullen meer details van de vaccinatiestrategie worden voorgelegd aan het parlement. Frankrijk zal vooral inzetten op een campagne, want uit peilingen blijkt dat de Fransen minder dan hun buren geneigd zijn om zich te laten vaccineren.

Duitsland

 • Wat: Ook Duitsland biedt de vaccins gratis en op vrijwillige basis aan. Volgens peilingen is een grote meerderheid van de Duitsers van plan om zich te laten inenten.
 • Wanneer? In de eerste drie maanden van volgend jaar wil Duitsland grootschalig beginnen te vaccineren. Mogelijk wordt er eind deze maand al mee begonnen.
 • Wie? Ook hier komen ouderen, chronisch zieken en zorgpersoneel het eerst aan de beurt.
 • Hoe? Duitsland is -het klinkt wellicht niet zo verwonderlijk- het land dat het best lijkt voorbereid op een grootschalige vaccinatie. In heel Duitsland worden sportstadions en congrescentra -die toch leeg staan wegens de coronamaatregelen- omgebouwd tot massavaccinatiecentra. In legerkazernes zijn diepvriezers geïnstalleerd om de vaccins te bewaren. Zodra de eerste doses arriveren, zullen studenten geneeskunde en gepensioneerde artsen mee worden ingezet om de vaccins toe te dienen.

Sportstadions en congrescentra ombouwen tot massavaccinatiecentra, daar komt heel wat bij kijken, zegt een CEO uit de Belgische eventsector, die in Duitsland meewerkt aan de opbouw. Bekijk hier de reportage in "Terzake" en lees daaronder voort.

Videospeler inladen...

Verenigd Koninkrijk

 • Wat? BioNTech/Pfizer heeft een overeenkomst met het VK om in totaal 40 miljoen doses te leveren in 2020 en 2021.Het Verenigd Koninkrijk begint als eerste land ter wereld met het toedienen van het COVID-vaccin van BioNTech/Pfizer. In totaal heeft het VK 350 miljoen vaccindoses besteld, waarvan de meerheid het vaccin van Oxford. 
 • Wanneer: Het VK begint volgende week al te vaccineren en is het eerste westerse land dat daarmee start.
 • Wie: Bewoners en personeel van woonzorgcentra worden eerst gevaccineerd. De volgende groep zijn mensen van boven de 80 en medisch personeel. De meest kwetsbare groepen zouden eind februari al gevaccineerd moeten zijn, en alle volwassenen die dat willen al in april. "De hoop is dat al in het voorjaar een meerderheid van de Britse bevolking immuun zal zijn", zegt correspondente in het VK Lia van Bekhoven. 
 • Hoe? 50 ziekenhuizen verspreid over het Verenigd Koninkrijk zijn voorbereid om het vaccin toe te dienen. Daarnaast worden ook grote vaccinatiecentra ingericht. 

Spanje

 • Wat? Spanje heeft vaccins besteld bij verschillende ontwikkelaars. 
 • Wanneer? Spanje wil "een zeer substantieel deel" van zijn bevolking gevaccineerd hebben tegen ten vroegste half mei, ten laatste half juli. 
 • Wie? Net als de meeste andere landen begint Spanje met het vaccineren van mensen in woonzorgcentra.
 • Hoe? Spanje bouwt voort op de succesvolle griepvaccincampagne van dit najaar. Dit jaar lieten 40 procent méér mensen zich inenten tegen de seizoensgriep dan het jaar voordien. In 13.000 vaccinatiecentra zullen mensen terecht kunnen om zich te laten vaccineren. Er zal extra zorgpersoneel worden ingezet om de prikken toe te dienen.

Italië

 • Wat? Net als in de andere vermelde landen zullen de coronavaccins ook in Italië gratis zijn en op vrijwillige basis worden toegediend. Italië bestelde vaccins bij zeker zes ontwikkelaars. 
 • Wanneer? In de loop van januari zullen de vaccinaties in Italië van start kunnen gaan. 
 • Wie? De eerste lading vaccins gaat naar het zorgpersoneel, daarna komen ouderen in woonzorgcentra aan de beurt.
 • Hoe? Voor elke 30.000 inwoners komen er distributiepunten. Van daaruit worden de vaccins verspreid naar sporthallen of veldhospitalen. Het leger zal worden ingeschakeld om de huisartsen te helpen bij het toedienen van de prikken. Italië zal moeten inzetten op een overtuigende campagne, want de vrees leeft dat de vaccinatiebereidheid niet al te groot zal zijn. In Italië is een sterke antivax-beweging actief. Uit een peiling half november bleek dat slechts een derde van de Italianen bereid zou zijn zich te laten inenten op het moment dat een vaccin beschikbaar is. 

Meest gelezen