Videospeler inladen...

Martine Tanghe presenteert Jaaroverzicht: "Mijn moederhart brak toen ik 13-jarige Dylan geld hoorde vragen voor eten"

Het Jaaroverzicht van VRT NWS komt eraan en het wordt gepresenteerd door Martine Tanghe. Ze is vooral ontdaan over de toegenomen armoede in dit coronajaar. "Mijn moederhart brak toen ik de 13-jarige Dylan in Karrewiet om een beetje meer geld hoorde vragen, om eten te kunnen kopen."

Kersvers gepensioneerd "Het Journaal"-anker Martine Tanghe was te gast in “De afspraak”. Ze werkt op dit moment het Jaaroverzicht af, dat op 28 december wordt uitgezonden op Eén.

Nooit eerder maakte ze mee dat er zoveel kijkers waren voor "Het Journaal" als in dit coronajaar. “Je zou denken dat mensen het woord corona niet meer kunnen horen, maar ze willen het wel weten. Ik kan me niet herinneren dat een gebeurtenis wereldwijd zo ingreep in ons persoonlijk leven. Ons leven is veranderd, we doen en laten dingen die we vorig jaar niet deden en lieten."

Bekijk hier het gesprek met Martine Tanghe in "De Afspraak". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Martine Tanghe kijkt ook kritisch om: “Ik hield mijn hart vast in het voorjaar, toen de skiërs vertrokken. Ik hoorde mezelf zeggen dat politici zeiden dat er geen reden tot paniek was. Ik voelde me daar ongemakkelijk bij."

Gelukkig waren er virologen om uitleg te geven als politici het lieten afweten

Ook de media-opwinding voorafgaand aan belangrijke regeringsvergaderingen laat een nasmaak achter. “We brachten voorbeschouwingen waar niets van waar bleek de dag erna.” Voor de vele virologen die hun opwachting maakten in de tv-studio heeft Tanghe veel respect:  “ Er werd soms wat lacherig gedaan over hun alomtegenwoordigheid. Gelukkig voor ons waren ze er. Want de politici lieten het een hele periode afweten. Als er slecht nieuws verteld moest worden, dan waren er gelukkig virologen om uitleg te geven. Dat is nu wel veranderd. Het lastige was dat virologen bepaalde politieke beslissingen moesten verantwoorden, terwijl dat niet hun rol was.”  

Het Jaaroverzicht is hoe dan ook doordesemd van corona. Dat kan ook niet anders, zegt Martine Tanghe. “Ik zou met plezier kijken naar een jaaroverzicht zonder corona, maar dat kan niet gemaakt worden door de nieuwsdienst.”

Mijn moederhart brak toen ik Dylan hoorde zeggen: ik zou een beetje meer geld willen om eten te kopen

Wat Martine Tanghe zelf beroert is dat “het probleem van de armoede dit jaar nog groter is geworden". "En bovendien zijn mensen door corona in de armoede terechtgekomen. Mijn moederhart brak toen ik Dylan (de jongen van 13 die over de armoede in zijn gezin vertelde in “Karrewiet”, red.) hoorde zeggen: ik zou een beetje meer geld willen zodat we eten kunnen kopen.”

Of de lange rijen mensen die aanschoven bij het failliete Brantano, om schoenen met korting te kunnen kopen. “Daar stonden vast ook veel ouders met kinderen. Ik had daar veel begrip voor: veel mensen hebben die kortingen nodig.”

Herbekijk hier de reportage over Dylan in "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen