Ursula von der Leyen (archieffoto).

Europese Commissie geeft groen licht voor Pfizer-vaccin, vaccinaties starten op 27 december

Het coronavaccin van de Amerikaans-Duitse producent Pfizer/BioNTech mag worden verdeeld in de Europese Unie. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie bekendgemaakt. De eerste vaccinaties zullen in alle landen van de Unie op hetzelfde moment plaatsvinden en dat is al over enkele dagen, op 27, 28 en 29 december. Eerder vandaag had het Europese Geneesmiddelenagentschap een positief advies gegeven voor het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap gaf vanmiddag een positief advies af voor het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.  Concreet gaat het om een een "voorwaardelijke handelsvergunning", voor één jaar, om het vaccin op de markt te brengen. 

"Eigenlijk is dat een standaardprocedure voor nieuwe vaccins en geneesmiddelen",  legt wetenschapsjournalist Katty Allaert uit in "De wereld vandaag": "In die periode van één jaar moeten Pfizer en BioNTech nog bijkomende onderzoeken doen en data op tafel leggen." 

Onder meer naar het gebruik tijdens de zwangerschap en naar de besmettelijkheid van mensen die al gevaccineerd moet nog bijkomend onderzoek naar gebeuren.

Ursula von der Leyen maakt Europese beslissing bekend (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Europese commissie is supersnel met beslissing om vaccin toe te laten

De Europese Commissie heeft maandagavond de “voorwaardelijke marktvergunning” voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Het is het eerste vaccin tegen COVID-19 dat in de Europese Unie zal ingezet worden.

"Vandaag voegen we een belangrijk hoofdstuk toe aan een Europees succesverhaal", zo kondigde voorzitter Ursula von der Leyen de beslissing aan. De Commissie verwacht dat de eerste doses op 26 december zullen afgeleverd worden. Op 27 december start een driedaagse lancering van de vaccinatiecampagnes in de hele Europese Unie.

"Doses van het vaccin zullen op hetzelfde moment beschikbaar worden voor alle lidstaten tegen dezelfde voorwaarden", zo verklaarde von der Leyen. "De aanstaande Europese vaccinatiedagen zullen een belangrijk moment van eenheid zijn. Dit is een goede manier om dit moeilijke jaar af te sluiten."

De Commissie sloot een contract met Pfizer en BioNTech voor de aankoop van 200 miljoen doses. Ze verwacht dat de distributie ervan tegen september 2021 zal afgerond worden. Er is ook een optie om nog eens 100 miljoen doses aan te kopen.

Commissie wou vaccinaties voor jaareinde laten beginnen

De Europese Commissie volgt bijna per definitie het advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap, maar nu viel de belissing wel bijzonder snel. Normaal liggen er enkele dagen tussen advies en beslissing, en ook nu was gezegd dat de Europese Commissie pas op 23 december haar goedkeuring zou geven. 

Maar de Europese Commissie wou er alles aan doen om de vaccinaties voor het jaareinde te laten beginnen, zegt wetenschapsjournaliste Katty Allaert: "Er wordt ook alles aan gedaan om voor het einde van het jaar te kunnen beginnen met vaccineren, want symbolisch en psychologisch is dat héél belangrijk.”

Beluister hier de duiding door Katty Allaert in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen