UAntwerpen

Onderzoek naar luchtkwaliteit: Universiteit Antwerpen zoekt wandelaars om met "peuter Claire" op stap te gaan

De Universiteit Antwerpen is op zoek naar vrijwilligers die met "peuter Claire" willen gaan wandelen. Dat is een meettoestel in een kinderwagen dat de luchtkwaliteit meet. Samen met de provincie Antwerpen en streekvereniging Zuidrand wil de UA het effect van trage wegen op de luchtkwaliteit meten. Op zogenoemde trage wegen rijden geen auto's en is er meestal ook meer groen, zoals bomen en struiken. De wandelaars moeten een vaste route afleggen van 7,5 kilometer in Mortsel. Start- en eindpunt is de Campus Groenenborger van de UA.  

"Claire" staat voor Clean Air for Everyone, propere lucht voor iedereen. "Veel lokale overheden zetten de laatste tijd erg in op het gebruik van zogenaamde trage wegen”, zegt professor Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen. “Die trage wegen zijn autoloos en dus veiliger, en hebben doorgaans ook een groen karakter met bomen en planten. Die werken als een filter om fijnstof op te vangen, waardoor de luchtkwaliteit er beter zou moeten zijn.”  

Om na te gaan of dat echt zo is, willen de onderzoekers de luchtkwaliteit gaan meten. Dat zal gebeuren met de hulp van vrijwillige wandelaars die meettoestel Claire meenemen. "We hebben een vaste route van 7,5 kilometer uitgestippeld in Mortsel", legt professor Samson uit. "Die vertrekt en komt aan op Campus Groenenborger. We gaan drie soorten verbindingen bekijken: een drukke baan, een baan met minder verkeer en dan een groene verbindingsweg of een trage weg."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Eclair

Tot het einde van het jaar zouden er zoveel mogelijk wandelingen moeten gedaan worden: "Alleen zo kunnen we een goed beeld krijgen. Want er zijn heel wat omstandigheden die een invloed hebben op de luchtkwaliteit: de windsnelheid, de windrichting, de temperatuur,... Er zullen ook verschillen optreden in de loop van de verschillende seizoenen. Daarom willen we veel meten en dat kunnen we niet alleen." 

Wie wil wandelen, kan zich kandidaat stellen via de website van de UA. Er kan elke dag gewandeld worden, ook in het weekend, en dat in de voormiddag, in de namiddag en 's avonds. De universiteit voorziet beschermde, reinigende en ontsmettende materialen, zodat een wandeling met Claire coronaveilig kan verlopen. Wie gaat wandelen, krijgt er ook wat lekkers bij: een "e-claire" van een Mortselse bakker. 

UAntwerpen

Meest gelezen