AZ Rivierenland Bornem eerste ziekenhuis in provincie Antwerpen dat nieuwe heup plaatst in daghospitaal

In het Algemeen Ziekenhuis Rivierenland in Bornem plaatsen ze vanaf nu ook een nieuwe heupprothese in daghospitalisatie.  Na de operatie ga je naar huis, samen met een mantelzorger die de volgende dagen voor je zorgt. Ook de huisarts komt langs voor opvolging en bij de kinesist wordt de revalidatie opgestart. Het ziekenhuis in Bornem is het eerste in onze provincie dat heupoperaties op deze manier uitvoert. "Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen", zegt afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree op Radio 2 Antwerpen.

's Morgens binnengaan in het ziekenhuis en 's avonds buitenkomen met een nieuwe heup, het kan voortaan in het Algemeen Ziekenhuis Rivierenland in Bornem. "Een tweetal weken geleden zijn we gestart met de eerste patiënt in ons daghospitaal, vandaag werd de tweede geopereerd", vertelt afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree. "Dat is vrij nieuw in ons land, in de provincie Antwerpen zijn we zelfs het eerste ziekenhuis dat heupprotheses plaatst in daghospitalisatie. We wilden er absoluut voor gaan omdat we weten dat de patiënten op deze manier veel sneller herstellen en actief worden, en dus ook sneller weer kunnen gaan werken."

Strenge selectie

Niet iedereen komt in aanmerking voor zo'n operatie. "Er wordt een strenge selectie gedaan", legt Van Bree uit. "Het komt erop neer dat de patiënten in goeie fysieke conditie moeten zijn. Ze mogen ook geen andere aandoeningen hebben zoals suikerziekte of een hartkwaal.
Bovendien moet de patiënt zelf heel gemotiveerd zijn om meteen na de operatie naar huis te gaan. Er wordt namelijk verwacht dat de patiënt onmiddellijk actief aan zijn herstel begint te werken."
Niet onbelangrijk is dat er ook een mantelzorger moet zijn om de patiënt weer naar huis te begeleiden en thuis te verzorgen. Eens thuis komt ook de huisarts langs en wordt de kinesist ingeschakeld. 

Op dit moment worden heupprotheses in daghopsitalisatie enkel geplaatst in campus Bornem van AZ Rivierenland. Het gaat om een pilootproject, waarin nog uitgetest wordt hoe de verschillende medische diensten op mekaar moeten worden afgestemd. Later kunnen ook de campussen in Reet en Willebroek ook in aanmerking komen.

Meest gelezen