De Nederlandse premier Mark Rutte

Nederlandse regering wil vanaf vrijdag een avondklok invoeren, parlement moet wel nog goedkeuren

De Nederlandse regering wil een avondklok instellen van 20.30 tot 04.30 uur vanaf vrijdagavond tot en met 9 februari. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel van de avondklok. Dat zal ten vroegste morgen gebeuren, daardoor zou het kunnen dat de avondklok er pas vanaf zaterdag of zondag komt. Er komt ook een vliegverbod voor bepaalde landen. 

"We komen hieruit, maar eerst moeten we ons schrap zetten voor de Britse variant en andere varianten die op ons afkomen", stak premier Rutte van wal tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. "We moeten de waarschuwingen voor een derde golf serieus nemen. Iedereen is coronamoe, maar we zijn genoodzaakt om extra maatregelen te nemen."

Nederland gaat om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen de coronamaatregelen verder aanscherpen en onder meer een avondklok instellen vanaf vrijdag, zei premier Rutte. Tussen 20.30 uur en 04.30 uur mogen de Nederlanders zich niet buiten bevinden. "Dit is een heftige maatregel waar niemand voor staat te juichen", aldus Rutte.

Voor politieagenten, verpleegkundigen en anderen die voor hun werk tijdens de avondklok de straat op moeten, geldt er een uitzondering. Daarvoor kunnen de Nederlanders een verklaring van hun werkgever krijgen. Ook dringende medische hulp aan mens en dier is zo'n uitzondering en mantelzorg. 

De hond mag nog wel worden uitgelaten tijdens de avondklok. Maar dat kan enkel als je alleen bent, niet in het gezelschap van andere gezinsleden. Ben je op straat terwijl dat niet mag, kan je een boete krijgen van 95 euro. 

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge spreekt in een brief aan de Kamer van "een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt". Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er "excessen" zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Tweede Kamer moet nog wel toestemming geven om ervoor te zorgen dat deze avondklok effectief van kracht wordt. Ondertussen heeft de Tweede Kamer het debat over de avondklok uitgesteld naar morgen. Aanvankelijk stond het debat vandaag gepland, maar op verzoek van de linksliberale regeringspartij D66 en de christelijk-sociale partner in de vier partijencoalitie ChristenUnie is dat een dag uitgesteld. Daardoor gaat de avondklok mogelijk pas zaterdag of zondag in.

Vliegverbod

Ook de regels rond bezoek worden aangescherpt. Op dit moment mogen Nederlanders thuis nog twee personen ouder dan 13 jaar ontvangen, maar dat aantal wordt teruggeschroefd naar maximaal één persoon. "Die maatregel gaat onmiddellijk in", aldus Rutte. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een "belangrijke bron van besmetting" met het coronavirus is. De belangrijkste uitzondering hierop wordt gemaakt voor de mantelzorgers. 

Vanaf aanstaande maandag 25 januari wordt het maximaal aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen, ingeperkt van 100 naar 50 mensen. 

Daarnaast gaat de Nederlandse regering ook maatregelen nemen om nieuwe coronagevallen en -varianten buiten te houden. Zo komt er een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika, die maatregel gaat in vanaf 23 januari. Voort moeten reizigers vanuit hoogrisicolanden die naar Nederland reizen een sneltest afnemen. Ook een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, blijft hier van toepassing.

KLM legt alle intercontinentale vluchten stil vanaf vrijdag

Door de nieuwe maatregelen legt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vrijdag alle intercontinentale en een aantal Europese vluchten stil. "Wij willen niet het risico lopen dat bemanning bij een positieve test in een ver land vast komt te zitten", zegt een woordvoerder van KLM.

Luchtvaartmaatschappij KLM ziet veel problemen met de verplichte sneltest en zegt dat het daardoor onmogelijk is om nog intercontinentale vluchten uit te voeren. Vooral omdat ook het personeel zo'n sneltest moet laten afnemen. "We kunnen niet het risico lopen dat onze mensen ergens stranden. Daarom leggen we vanaf vrijdag alle intercontinentale vluchten stil en alle vluchten naar Europese bestemmingen waar bemanning moet overnachten. Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland", aldus een woordvoerder. Het gaat volgens KLM ook over vrachtvluchten en repatriëringsvluchten.

Bekijk hieronder de videobeelden van de persconferentie van premier Mark Rutte. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen