Robot haalt vanaf vandaag automatisch drijvend plastic uit dok van Merksem

In het Albertkanaal in Merksem haalt vanaf vandaag een robot automatisch drijvend plastic uit het water. Op die manier komt het plastic afval niet in zee terecht. Het toestel is het eerste in z'n soort in ons land. "Per dag gaat er maar liefst 800 kubieke meter water door de robot", vertelt Thomas de Groote op Radio 2 Antwerpen.

De robot wordt ook wel een 'River Skimmer' genoemd. "Je kan het best vergelijken met een filter in een zwembad. Het ziet eruit als een grote drijvende opvangbak die het water voortdurend naar binnenzuigt en filtert", vertelt Thomas De Groote van River Cleanup in 'Start Je Dag'.

De River Skimmer filtert zo'n 800 kubieke meter water per dag. Dat zijn bijna twee 25-meter zwembaden. "Bij de eerste vangsten werden er veel plastic flesjes en zakken in gevonden. Die zouden dus anders in de zee terechtkomen", aldus De Groote.

In de toekomst is het de bedoeling om de 'River Skimmer' op meerdere plekken in te zetten. "We bekijken of hij in Gent en bijvoorbeeld in Antwerpen aan het MAS ook geplaatst kan worden. Het is de bedoeling dat steden en gemeenten dit in de toekomst kunnen inzetten om hun wateren proper te houden", klinkt het.

Meest gelezen