2019 Invision

Vrouwen beschuldigen zanger Marilyn Manson van "jarenlang gruwelijk misbruik", platenfirma laat hem vallen

De Amerikaanse rockster Marilyn Manson (52) wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en intimidatie. Actrice Evan Rachel Wood (33) is een van hen. "Ik werd jarenlang verschrikkelijk misbruikt", schrijft ze op Instagram. Zijn platenlabel weigert nog langer met hem samen te werken.

Wie is Marilyn Manson?
Marilyn Manson is het pseudoniem van de Amerikaanse "shockrocker" Brian Hugh Warner. Toen hij begin jaren 90 een naam zocht, koos hij voor Marilyn Manson, de voornaam van actrice Marilyn Monroe en de achternaam van seriemoordenaar Charles Manson. Hij moest het vooral hebben van een afschrikwekkend imago en een choquerende show. In de jaren 90 scoorde Marilyn Manson met "The dope show", "The beautiful people" en later ook met "Tainted love".

Zanger Marilyn Manson (52) werd gisteren door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en intimidatie. De bekendste is actrice Evan Rachel Wood (33), te zien in onder meer de reeksen "Once and again", "True Blood" en "Westworld". Ze kreeg een relatie met Manson in 2007, toen zij 19 was en hij 38, in 2010 gingen ze uit elkaar. Op Instagram beschrijft ze dat hij haar jarenlang "gruwelijk misbruikt" heeft. "Ik werd als tiener door hem ingepalmd, ik werd gehersenspoeld en gemanipuleerd tot onderdanigheid."

(Artikel gaat verder onder de Instagram-post)

Evan Rachel Wood: "Ik ben er klaar mee, met leven in angst"

Eind 2017 barstte het schandaal rond misbruik en intimidatie in Hollywood los met de beschuldigingen tegen producent Harvey Weinstein. Evan Rachel Wood vertelde toen al over haar ervaringen met geweld en misbruik, zonder daarbij de naam van de daders te noemen. In 2018 getuigde ze voor een gerechtscommissie in het Huis van Afgevaardigden dat ze jaren lichamelijk en psychisch werd misbruikt en meermaals werd verkracht.

Nu maakt ze dus wel de naam van haar misbruiker bekend. "Ik ben er klaar mee, met leven uit angst voor wraak, roddel of chantage. Ik wil deze gevaarlijke man ontmaskeren, en wie met hem samenwerkt daarop wijzen, voor hij nog meer levens verwoest."

Evan Wood heeft mee haar schouders gezet om de wet in Californië aan te passen, waardoor beschuldigingen van huiselijk geweld minder snel verjaren. Die wetswijziging werd vorig jaar van kracht. De actrice wil dat ze uiteindelijk in de hele Verenigde Staten zal gelden.

(Artikel gaat voort onder de foto)

Evan Rachel Wood
2018 Invision

Tegelijk met Evan Rachel Wood komen nog vier andere vrouwen naar buiten met beschuldigingen van intimidatie, manipulatie, geweld en verkrachting tegen Marilyn Manson. Hun verhalen beschrijven het misbruik tot in detail. 

(Artikel gaat verder onder de Instagram-posts)

Marilyn Manson: "De waarheid wordt verdraaid"

Marilyn Manson zelf doet de beschuldigingen af als "een vreselijke verdraaiing van de werkelijkheid". "Mijn leven en mijn kunst trekken al lang controverse aan, maar deze beschuldigingen zijn een vreselijke verdraaiing van de werkelijkheid", schrijft hij op Instagram. "Mijn intieme relaties waren er altijd met wederzijdse toestemming, met partners die er hetzelfde over dachten. Ongeacht hoe en waarom anderen er nu voor kiezen om het verleden verkeerd voor te stellen, dat is de waarheid."

Loma Vista Recordings, het platenlabel van Marilyn Manson, heeft laten weten dat ze niet meer zullen samenwerken met de zanger. Zijn laatste album zal niet meer worden gepromoot en ze zullen ook geen nieuwe muziek meer van hem uitbrengen. De televisiezender AMC liet ook al weten dat ze hem zullen wegknippen uit een aflevering van een horrorserie.

Meest gelezen