Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz.
AFP or licensors

Oostenrijks bondskanselier Kurz wil Europees "coronapaspoort" voor wie gevaccineerd is

Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz wil een soort coronapaspoort invoeren in Europa, zoals dat ook al in Israël bestaat. Met zijn voorstel hoopt hij mensen die al gevaccineerd, genezen of recent negatief getest zijn meer vrijheid te geven. Kurz zal zijn plan vanmiddag voorstellen aan zijn Europese collega’s op de virtuele Europese top. 

Kurz roept de EU op om dringend een speciaal "groen paspoort" uit te werken dat EU-burgers kunnen gebruiken om te bewijzen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn. Hij is vastbesloten om het Europees uit te werken. "Zoals dat in Israël gebeurt. Liefst digitaal op je gsm. Zo krijgt iedereen de vrijheid terug die we zo koesteren."

Met het coronapaspoort zou het weer mogelijk moeten zijn om door Europa te reizen, naar restaurants te gaan, in hotels te verblijven en concerten bij te wonen. "Wie is ingeënt, moet opnieuw van zijn volledige vrijheid kunnen genieten", stelt Kurz. "Maar ook degenen die net corona hebben gehad en dus immuun zijn en iedereen die een test heeft laten afnemen en zo kan bewijzen negatief te zijn."

Niet allemaal apart

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) is alvast enthousiast, zolang die coronapas Europees wordt geregeld: "We moeten grondig nadenken hoe we dat aanpakken, zodat we de situatie voor zijn dat elke lidstaat apart iets onderneemt."

We moeten de situatie voor zijn dat elke lidstaat apart iets onderneemt

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V)

Ook de Europese Commissie waarschuwt voor afzonderlijke coronapassen per land. Zo meldt Euractiv dat de Commissie lidstaten aanmaant niets unilateraal te ondernemen. Dat zou weleens voor problemen kunnen zorgen binnen de Schengenzone. Ook mag er geen situatie ontstaan waarbij Britse of Israëlische toeristen meer voordelen genieten dan EU-burgers wanneer ze in Europa op reis zijn. 

Ook tegenstanders

Binnen de EU zijn er ook tegenstanders van een mogelijk coronapaspoort. Onder meer Roemenië, Duitsland en Frankrijk stellen dat de EU een dergelijk certificaat niet kan invoeren zolang niet alle EU-burgers de kans hebben gehad zich te vaccineren, daarnaast stellen ze zich ook vragen wat er zou gebeuren bij nieuwe varianten, waartegen immuniteit of vaccins mogelijks minder beschermen.

Frankrijk stelt zich bovendien de vraag hoe dit alles in verhouding zou staan met de bescherming van persoonsgegevens. Ze gaan uit van voorzichtigheid, maar steunen wel een Europees systeem. 

Juridisch haalbaar?

Professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven, Stefan Sottiaux, roept op tot voorzichtigheid in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er moet een ethische en juridische afweging gemaakt worden. Er schuilt een gevaar dat de samenleving in tweeën wordt gedeeld, de gevaccineerden en de niet gevaccineerden. Daarnaast zou het allerlei economische activiteiten weer mogelijk maken en een stimulans zijn om zich toch te laten vaccineren."

Sottiaux volgt ook de kritiek van landen als Frankrijk. "Zolang niet iedereen de faire kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, discrimineert een coronapas degenen die nog niet die kans hebben gehad. Theaters, cinema’s en reismaatschappijen zouden dan mensen weigeren op basis van hun gezondheidssituatie en leeftijd, aangezien jongeren zullen later gevaccineerd worden. Dergelijke discriminatie is strijdig met het gelijkheidsbeginsel, dat verankerd is in de Europese Verdragen en de Belgische Grondwet."

Zolang niet iedereen de faire kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, discrimineert een coronapas degenen die nog niet die kans hebben gehad

Stefan Sottiaux

Meest gelezen