Opnieuw skeletten gevonden in Sint-Truiden: “Vroeger stond hier de Sint-Catharinakapel”

Achter het station van Sint-Truiden zijn deze week enkele skeletten gevonden. Voorlopig gaat het om zes skeletten, maar dat kunnen er de komende dagen misschien nog meer worden. Tussen de 12e en de 18e eeuw stond op die plek de Sint-Catharinakapel, samen met nog een klooster en een kerkhof.

Al de hele week worden er opgravingen gedaan op de nieuwe scholencampus van Hasp-O-Centrum, achter het station van Sint-Truiden. Gisteren hebben de archeologen van ABO nv er zes skeletten gevonden. Tussen circa 1200 en 1800 zou daar de Sint-Catharinakapel gestaan hebben. “Er zijn nu geen sporen meer van, maar bij die kerk of kapel lagen ook een klooster en bijhorend kerkhof. Daarvan hebben we nu dus skeletten gevonden”, vertelt Daan Broeckmans, archeoloog van ABO nv. 

“Momenteel hebben we zes skeletten gevonden, maar we hebben nog maar op het eerste niveau gegraven. Vandaag gaan we voorzichtig dieper graven om te kijken of eronder nog meer skeletten liggen”, legt Broeckmans uit. 

Een man, een vrouw en een jongere

Wanneer de mensen precies gestorven zijn, is nog niet duidelijk, maar van enkelen hebben ze wel al het geslacht kunnen bepalen. “We kunnen van eentje met zekerheid zeggen dat het een vrouw is op basis van het bekken dat we gevonden hebben. Een ander skelet is een man, omdat die een zeer uitgesproken wenkbrauwboog heeft. En van een derde skelet weten we dat die persoon jonger dan 18 jaar was, want nog niet alle botten waren volgroeid.”

Er stond dus een kapel tussen de 12de en 18de eeuw. Maar dan nog spreken we over een periode van 600 jaar. De komende dagen zullen de archeologen misschien een exactere periode kunnen bepalen. “Dat ligt eraan wat we nog allemaal zullen vinden. Als we aardewerk vinden bij de skeletten dat preciezer gedateerd kan worden, weten we het misschien. Anders zal natuurwetenschappelijk onderzoek het eventueel achteraf kunnen uitwijzen”, zegt Broeckmans. 

Lees verder onder de foto. 

Vooronderzoek

Wanneer er opgravingen gedaan worden, komt er altijd een heel proces bij kijken. Zo werd ook al vooronderzoek gedaan. “Toen hebben ze een proefput geplaatst waarin ze één of twee skeletten hebben gevonden. Zo wisten wij dus waar we moesten zoeken. Dat is toen afgedekt geweest, maar wij hebben dat nu terug opengelegd”, legt Broeckmans uit.

Het volgende werk is nu de skeletten proper maken en ze veilig bewaren in een depot. “We halen eerst de aarde weg rond het skelet, te beginnen met het hoofd en gaan dan zo verder richting de voeten. Hierna maken we zeer veel foto’s, zodat we zeker niets missen”, zegt Broeckmans. “Dan meten we het met de GPS en pakken we het per lichaamsdeel in. In ons eigen depot worden ze gewassen en nadien onderzocht door onze fysisch antropoloog. Uiteindelijk worden ze naar een ander depot gebracht waar ze bewaard zullen worden.” 

Meest gelezen