Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès over coronapaspoort: “Vaccinatie niet koppelen aan vrijheid om te reizen”

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) waarschuwt in een tweet voor een “coronapas” die de Europese Commissie begin deze maand zal voorstellen. Met zo'n pas zal je kunnen aantonen dat je coronaveilig bent wanneer je op reis bent. Wilmès voegt eraan toe dat een “pas” het doel van een vaccinatiecertificaat voorbijgaat. Wel is ze voorstander van een Europese aanpak.

Nadat de Europese regeringsleiders vorige week overeengekomen waren dat er een Europees “vaccinatiepaspoort” moest komen voor de zomer, schiet de Europese Commissie in actie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde vanmorgen aan dat ze deze maand nog een wetsvoorstel zal indienen om een “digitale groene pas” te creëren die geldig zou zijn om te reizen binnen de hele EU. 

Wie gevaccineerd is tegen het coronavirus, zal via deze pas vrij kunnen reizen in de Europese Unie. Dit geldt ook voor wie daar de kans nog niet voor heeft gekregen, maar wel een negatieve coronatest kan voorleggen, of kan aantonen dat immuniteit is opgebouwd na eerdere infectie. Toch zijn er nog heel wat vragen die onbeantwoord blijven over de concrete invulling ervan. 

Volgens minister Wilmès mag er geen sprake mag zijn om “vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich te verplaatsen in Europa.” Een pas gaat volgens haar daarmee “het doel van het certificaat” voorbij. Een certificaat geeft weer of je gevaccineerd dan wel negatief getest bent of niet, een pas zou een restrictie op reizen kunnen inhouden.

Enkel reizen en festivals met een digitale pas?

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) had vorige week nog enkele twijfels. Hij waarschuwde ook voor het gevaar van discriminatie. “Het voorbehouden van bepaalde voorrechten aan wie gevaccineerd is, dat is nog niet voor morgen." Het is nu afwachten tot het effectieve voorstel over hoe ver de “digitale groene pas” zou gaan. Wanneer dat er is zal het bovendien ook nog door een stemming in het Europees Parlement en de Raad moeten geraken.

Of ze naast reizen ook toegang zal kunnen geven voor recreatieve doeleinden zoals een festival of een reservatie bij een restaurant, ligt nog steeds in de handen van de lidstaten zelf en daar zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt. Zuidelijke lidstaten zijn alvast voorstander van een Europees erkende digitale pas om hun belangrijke toeristische sectoren aanstaande zomer een boost te geven. Maar niet alle lidstaten staan meteen te springen om een certificaat uit te delen terwijl nog niet iedereen de kans heeft gekregen op een eerste prik. Naast België stonden landen als Duitsland en Frankrijk ook eerder op de rem.

Meest gelezen