Gent telt 2.000 dak-en thuislozen, ook 400 kinderen : " We moeten preventief werken en zorgen dat iedereen een dak boven het hoofd heeft " 

Voor het eerst is wetenschappelijk onderzocht hoeveel daklozen en thuislozen er zijn in Gent. De cijfers komen uit een telling van de Koning Boudewijnstichting en de KULeuven. In Gent zijn het vooral mannen die geen dak boven het hoofd hebben, maar die leven niet allemaal op straat. Een groot deel van hen verblijft tijdelijk bij vrienden, familie, of in een opvangcentrum. De stad zoekt voor elk van hen een oplossing

De stad Gent is op zoek naar een oplossing voor elke dakloze, ook voor mensen die bij vrienden of familie op de sofa blijven slapen of mensen die in een opvangcentrum verblijven. De stad organiseert daarom ook nachtploegen om hen op te sporen. En er is ook een project om op tijd te kunnen ingrijpen als mensen hun huur niet kunnen betalen, zodat ze niet dakloos worden. 

Het is een jammerlijke, dagelijkse realiteit

Elke daklozen heeft nu een gezicht

 "Nu we weten wie de daklozen zijn, kunnen we voor elk van hen zoeken naar de juiste oplossing ", zegt schepen Rudy Coddens (SP.A) Zo gaat de stad ervoor zorgen dat iedereen die dakloos is ergens terecht kan. Gent werkt al samen met de verschillende huisvestingsmaatschappijen om te kijken hoe ze kunnen helpen bij huurachterstand. Hetzelfde systeem komt er ook op de private markt. "Woonbegeleiding is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen huurachterstal is. We gaan dus vooral werken rond preventie. Dat wil zeggen, ervoor zorgen dat niemand nog op straat moet leven "

kasto80

Meest gelezen