Miraitowa en Someity zijn de twee mascottes van de Olympische Zomerspelen van 2020/2021.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Japan kondigt noodtoestand af in grote steden zoals Tokio, Osaka en Kyoto: laatste kans voor Olympische Spelen?

De Japanse premier Yoshihide Suga heeft opnieuw de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Tokio en in grote agglomeraties zoals Osaka, Kyoto en Hyogo. Op drie maanden voor het begin van de Zomerspelen is het aantal coronabesmettingen daar opnieuw fors gestegen. 

De aankondiging van premier Suga was verwacht, maar ze komt toch hard aan in Japan. Het gaat om de hoofdstad Tokio en het gebied rond die andere grote steden Osaka, Kyoto en Hyogo meer ten westen. Daar woont ongeveer een kwart van de in totaal 125 miljoen Japanners. 

Concreet betekent de noodtoestand dat winkelcentra, pretparken, bars en restaurants die alcohol serveren, gesloten worden net als musea en theaters. Scholen blijven open, maar de universiteiten schakelen over op afstandsonderwijs. De lokale gouverneurs kunnen nog extra maatregelen opleggen indien nodig.

Het is al de derde keer dat in Tokio en andere grootsteden in Japan de noodtoestand van kracht wordt. Het aantal besmettingen is daar fors gestegen drie maanden voor het begin van de Olympische Zomerspelen. Steeds meer mensen twijfelen er dan ook aan dat die Spelen nog wel zullen kunnen plaatsvinden. Normaal hadden die vorige zomer al afgewerkt moeten zijn, maar dat is toen uitgesteld wegens de corona-epidemie. Uitstel is deze keer wellicht afstel en het schrappen van die Spelen zou een zware klap zijn voor het imago van Japan, dat voor het eerst sinds 1964 opnieuw Olympische atleten wou verwelkomen, met uitzondering van de Winterspelen in Nagano in 1998.

Vaccinatie verloopt niet Olympisch

Officieel zijn er in Japan nu iets meer dan een half miljoen mensen besmet door het coronavirus en zijn er 9.800 doden opgetekend. Dat is veel minder erg dan in de meeste andere landen, te meer omdat Japan een relatief oude bevolking heeft. 

De laatste weken zijn die cijfers weer opnieuw aan het stijgen, vooral dan bij jongere mensen. Japan heeft een goede gezondheidszorg, maar loopt erg achter inzake vaccinaties. Nog geen procent van de bevolking zou een eerste vaccinatie hebben gekregen. Dat is toch opmerkelijk in een dergelijk ontwikkeld en rijk land, waar bovendien zo veel op het spel staat met de Olympische Spelen.

Meest gelezen