Serviërs laten zich vaccineren in een winkelcentrum.
Vladimir Zivojinovic

Serviërs krijgen een premie van 25 euro om zich te laten vaccineren

De Servische overheid heeft beslist om mensen die zich laten vaccineren een premie van 25 euro te geven. Het gaat om een van de middelen om de vaccinatiegraad in het Balkanland in de hoogte te krijgen. 

De vaccinatiecijfers in Servië zijn vergelijkbaar met die in de rest van Europa: een derde van de burgers heeft al een eerste prik gekregen, maar toch bestaat er in de algehele bevolking een zeker wantrouwen. Dat zegt correspondent David Jan Godfroid in "De wereld vandaag".  Sommige mensen klagen over een gebrek aan informatie over de gevolgen op lange termijn, anderen geloven in complottheorieën.

Om de twijfelaars over de streep te halen heeft de overheid nu beslist om iedereen die zich laat vaccineren een premie van 25 euro te geven. Ook wie al gevaccineerd is heeft er recht op. Gepensioneerden en de mensen die afhankelijk zijn van een sociale uitkering krijgen het geld rechtstreeks op hun rekening, de anderen moeten een aanvraag indienen. 

De regering mikt ook met andere maatregelen op een verhoging van de vaccinatiegraad. Er zijn mobiele teams die naar afgelegen gebieden worden gestuurd en in Belgrado zijn er grootwarenhuizen die waardebonnen uitdelen aan wie zich de volgende dagen laat prikken in de vaccinatiecentra in de winkel. 

Meer opvallend dan de premie is de beslissing van de overheid om overheidsambtenaren die ziek worden, nadat ze een vaccin hadden geweigerd, zelf te laten opdraaien voor de ziektekosten. Al valt wel af te wachten of die maatregel een toetsing met de wet doorstaat. 

Meest gelezen