Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 50 doden, vooral scholieren, bij aanslag vlak bij meisjesschool in Afghaanse hoofdstad Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker 55 doden gevallen bij een bomaanslag vlak bij een meisjesschool. Het dodental kan nog oplopen, want er zijn ook meer dan 150 (zwaar)gewonden. De meeste slachtoffers zijn scholieren.  

Een autobom ontplofte in een sjiitische wijk in het westen van de hoofdstad Kaboel, vlakbij een middelbare school voor meisjes. De scholieren zouden in paniek naar buiten zijn gerend, waarna de eerste explosie nog werd gevolgd door twee kleinere ontploffingen. 

Op het moment van de aanslag waren veel inwoners ook boodschappen aan het doen met het oog op het Suikerfeest, de islamitische feestdag waarbij het einde van de ramadan wordt gevierd. 

De meeste slachtoffers zijn scholieren, meestal tussen 11 en 15 jaar oud. Er zijn zeker 55 doden en meer dan 150 gewonden.

Op beelden op de sociale media is te zien hoe rookwolken boven de getroffen wijk hangen. Tientallen mensen schuiven aan bij een ziekenhuis om bloed te geven.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar lijkt te wijzen in de richting van IS of aan de terreurgroep gelinkte groeperingen, die in Afghanistan vooral de sjiitische gemeenschap van de Hazara-minderheid viseren. De haatpropaganda van IS beschouwt de sjiieten als "afvallige moslims". De aanslag doet denken aan een zelfmoordaanslag op een educatief centrum eind vorig jaar, waarbij tientallen doden vielen. Bijna precies een jaar geleden was er in de wijk van de meisjesschool die nu is getroffen ook een dodelijke aanslag op een materniteit.

De Afghaanse overheid wijst dan weer naar de taliban, maar die ontkennen dat ze achter deze aanslag zitten.

Toegenomen geweld op burgers

Het geweld op burgers is de laatste maanden aanzienlijk toegenomen in Afghanistan, vooral sinds de start van de vredesgesprekken tussen de taliban en de Afghaanse overheid afgelopen september. Niet alleen de taliban, maar dus ook IS en andere terroristische groeperingen plegen aanslagen. 

Vorige maand kondigden de Verenigde Staten aan dat ze na 20 jaar al hun troepen weghalen uit Afghanistan. Ook de andere NAVO-lidstaten zullen dat doen. De VS was Afghanistan binnengevallen na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington, om er de terreurgroep Al Qaeda en de fundamentalistische taliban van de macht te verdrijven.

De vrees leeft dat de veiligheid in Afghanistan nog verder verslechtert nu de buitenlandse troepen het land verlaten.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen