Videospeler inladen...

Voor het eerst in 30 jaar in Hongkong geen herdenking van Tiananmen drama, organisatrice opgepakt

De autoriteiten in Hongkong hebben een wake ter herdenking van de slachtoffers van het Tiananmenprotest van 1989 verboden. Bij het neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking werden op 4 juni dat jaar minstens honderden betogers door het leger omgebracht. Inwoners bedenken creatieve manieren om het bloedbad toch te herdenken.

De officiële reden voor het verbod is net zoals vorig jaar de coronapandemie. Maar de afgelopen maand is er in Hongkong amper 1 besmetting vastgesteld en een kunstbeurs en muziekfestival konden wel al plaatsvinden. De echte reden is wellicht de nieuwe veiligheidswet die elke vorm van oppositie tegen het bewind in Peking strafbaar maakt. De autoriteiten hebben de inwoners van Hongkong gewaarschuwd dat al wie naar de wake probeert af te zakken 5 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt. 

Voor het eerst in 32 jaar wordt Victoria Park, waar de wake traditioneel plaatsvindt afgesloten. De politie heeft aangekondigd dat ze alle middelen zal inzetten om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. In totaal zullen er 7000 agenten patrouilleren in de straten. De organisatrice van de herdenkingen, de 37-jarige advocate Chow Hang Tung is vanochtend opgepakt. Zelf had ze aangekondigd op haar eentje naar het park te trekken om een kaars aan te steken. 

BEKIJK: De beelden van het studentenprotest in 1989 en de massale herdenkingen de voorbije jaren in Hongkong. Lees onder de video verder.

 

Videospeler inladen...
Politie in de buurt van het Victoria Park waar de wake traditioneel plaatsvindt
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Creatief protest

Hongkong was 30 jaar lang - naast Macau - de enige plek in de Chinese Volksrepubliek waar de slachtoffers van het Tiananmen-bloedbad, vooral studenten en jongeren, massaal herdacht werd. Ook vorig jaar, toen het evenment ook al omwille van de coronapandemie verboden was, trokken tienduizenden mensen met kaarsen naar het Victoria Park. In de rest van China is de gebeurtenis al jaren taboe.

Toch willen veel Hongkongers de traditie niet verloren laten gaan. Op sociale media is opgeroepen om vanavond massaal kaarsen voor het raam te zetten of de lichtjes van mobiele telefoons te laten branden. Er worden T-shirts verkocht met een zwarte rechthoek in de verhouding 6 op 4, een verwijzing naar de datum waarop het leger een einde maakte aan het protest. Mensen schrijven de cijfers ook op hun lichtschakelaar en posten die foto's massaal op sociale media. Hieronder een verwijzing naar de lichtjes die dit jaar alleen buiten het park zullen branden:

Veilgheidswet

 

De afgelopen maanden wordt de impact van de nieuwe veilgeheidswet, die een klein jaar geleden werd ingevoerd, steeds duidelijker. Door die wet is elke vorm van oppositie tegen het regime van Peking strafbaar geworden. De leiders van het grootschalige protest in 2019 zitten inmiddels bijna allemaal achter de tralies of zijn het land uitgevlucht. Enkele weken voor haar arrestatie zei Chow aan de BBC: "Ik ben klaar voor mijn arrestatie. Zo is Hongkong nu. Als je vecht voor democratie in een autoritair regime is het onvermijdelijk dat je wordt opgepakt."

BEKIJK: De geschiedenis van Hongkong in één minuut uitgelegd. Lees onder de video verder.

 

Videospeler inladen...

Op 4 juni 1989 richtte het Chinese Volksbevrijdingsleger een slachting aan onder vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Daarbij werden minstens enkele honderden mensen om het leven gebracht, en volgens sommige schattingen zelfs duizenden. De Tiananmenprotesten begonnen als studentenacties voor hervormingen en meer burgerrechten en zwollen in enkele weken fors aan, totdat de autoriteiten besloten om de betogingen met grof geweld de kop in te drukken.

Chow Hang Tung, organisatrice van de Tiananmen-herdenkingen, voor haar arrestatie
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen