President Biden, Carrie Johnson, Boris Johnson en "first lady" Jill Biden.

VS-president Biden en de Britse premier Johnson strijken plooien over Noord-Ierland glad en sluiten Atlantisch Charter

In Cornwall, in het zuidwesten van Groot-Brittannië, hebben VS-president Joe Biden en de Britse premier en gastheer Boris Johnson de speciale "Anglo-Amerikaanse relatie" nog eens aangehaald. Ze ondertekenden een update van het Atlantic Charter van Roosevelt en Churchill uit 1941. Ook over Noord-Ierland lijken de violen gelijkgestemd, tenminste officieel.

Het is de eerste buitenlandse reis van Biden als president en hij heeft daarvoor Europa gekozen en als eerste tussenstop het Verenigd Koninkrijk. De reden voor dat laatste is dat daar morgen een top begint van de G-7, de belangrijkste (vooral westerse) industrielanden.

Biden en Johnson kennen elkaar, maar zijn niet elkaars beste vrienden; hun landen zijn dat wel. Symbolisch erg belangrijk is dat ze tijdens hun ontmoeting een nieuwe "Atlantisch Charter" zullen ondertekenen, in opvolging op dat wat president Franklin Roosevelt en Winston Churchill in augustus 1941 noteerden als hun gemeenschappelijke objectieven na de Tweede Wereldoorlog.

Kijk hier naar de ontmoeting tussen Biden en Johnson.

Videospeler inladen...

De wereld is anders dan toen en Biden en Johnson willen samen met gelijkgezinde landen de coronacrisis en economische gevolgen, het klimaat, maar ook de uitdagingen voor democratie en de rechtsstaat aanpakken. Net zoals na het oorspronkelijke Atlantic Charter uit 1941 zullen veel westerse landen zich daarna aansluiten bij het huidige. 

"Complete harmonie over oplossing voor Noord-Ierland"

Het struikelblok tussen Biden en Johnson is echter de brexit en de gevolgen daarvan voor het vredesakkoord voor Noord-Ierland uit 1998. Dat maakte toen een einde aan decennia van burgeroorlog tussen protestanten en katholieken, maar die vrede kwam onder druk door nieuwe spanningen met de brexit. (Lees verder onder de foto).

"First lady" Jill Biden had een boodschap voor de Britten
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

President Biden speelt daarbij graag zijn Ierse en katholieke "roots" uit. Boris Johnson vindt het ondenkbaar dat de autonome provincie Noord-Ierland om gelijk welke reden losser van het Verenigd Koninkrijk zou komen te staan. 

Van die spanningen bleek niet veel te merken op de persconferentie na de ontmoeting. Volgens Johnson was er een "complete harmonie over het behoud van de vredesakkoorden van Goede Vrijdag". 

Ook president Biden wou Noord-Ierland de relaties niet laten verzuren. Ook hij blijft hameren op het vrijwaren van de vredesakkoorden en afspraken over die provincie. Zijn vrouw Jill Biden had op de rug van haar jasje overigens een boodschap van "love" voor de Britten.

Meest gelezen