© Radio 2

Anoniem drugsmeldpunt op alle 230 Limburgse politievoertuigen

Vanaf vandaag rijden de voertuigen van de Limburgse lokale en federale politie rond met een nummer en de website van het anoniem drugsmeldpunt op de achterruit. Op die manier hoopt de provincie samen met het parket dat burgers sneller melding maken van een drugslab of een plantage.

In de twee jaar tijd dat het anoniem drugsmeldpunt bestaat zijn er al 5 drugslabs, 15 cannabisplantages en een dumpingplaats gevonden met de hulp van meldingen die zijn binnengekomen via het meldpunt. 

Was die fietser door het plasje gereden, had hij zich verbrand

Parketmagistrate Carine Buckens

Drugscriminaliteit is ook erg gevaarlijk voor de mensen die er niets mee te maken hebben. “Nog niet zo heel lang geleden is er een hele waterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Lanaken in lockdown gegaan door een vermoeden van besmetting met drugsafval”, vertelt Carine Buckens van het Limburgse parket. “Het komt echt heel dicht bij de burger. Recent nog was een man aan het fietsen met zijn zoontje in de bossen van Hamont-Achel en ze waren bijna door een plasje met drugsafval gereden. Gelukkig zijn ze afgestapt, anders raakten ze verbrand. Iedere burger kan ermee geconfronteerd worden.

Politiecombi's met nummer drugsmeldpunt

Deze namiddag kregen de eerste twee combi’s van de politie in Hasselt een sticker opgeplakt. “We treffen elk jaar een aantal labs aan die we hebben gevonden met de hulp van de burgers via het drugsmeldpunt”, zegt procureur Guido Vermeiren. “Dat is een succes, maar we willen verder gaan. Met deze campagne zal iedereen nu weten waar hij of zij terecht kan als er ergens een verdachte of een chemische geur hangt.”

Wat kan wijzen of een drugslab, een plantage of een dumping?

Signalen die misschien wijzen op een dumping:

 • Vaten en bidons op ongebruikelijke plaatsen
 • Vreemde chemische geur, bruine vloeistof of witte mist
 • Achtergelaten bestelwagens of aanhangwagens zonder nummerplaten of met buitenlandse nummerplaten
 • Een door olie veroorzaakte verkleuring op water (beken, kanalen, …)
 • Plots afgestorven of verkleurde planten

 

Signalen die wijzen op een drugslab:

 • Stankoverlast: een sterke en vreemde chemische geur
 • Witte mist rondom gebouwen
 • Dichtgemaakte ramen (rolluiken of houten platen) of gordijnen die nooit opengaan
 • Extra ontluchtingspijpen in het dak
 • Onduidelijk of een pand bewoond wordt
 • Veel beweging ’s nachts met vreemde voertuigen
 • Bestelwagens, vaak zonder of met buitenlandse nummerplaten, die zich op ongewone uren in bossen of afgelegen gebieden rijden

Melden kan via 0800-20 877 of www.anoniemdrugsmeldpuntLimburg.be. Alle meldingen worden strikt anoniem en vertrouwelijk behandeld. 

Meest gelezen