Radio 2

Marineschip de Godetia stopt met varen, twee bemanningsleden ten huwelijk gevraagd tijdens afscheid 

Vanmorgen is het marineschip de Godetia voor de allerlaatste keer de haven van Zeebrugge binnengevaren. Het schip is verouderd en daarom wordt het na 50 jaar uit de vaart gehaald. Andere schepen gaven de Godetia een eresaluut. Twee bemanningsleden kregen een verrassing van formaat: een huwelijksaanzoek.

Het was een emotioneel moment voor het marinepersoneel in Zeebrugge, want de Godetia stopt na 50 jaar met varen. Het schip heeft overal ter wereld missies uitgevoerd op zee: van het redden van bootvluchtelingen tot het afleveren van hulpgoederen afleveren en opruimen van mijnen. Deze ochtend kwam het terug van een allerlaatste missie, die ongeveer een half jaar heeft geduurd. Dat werd extra speciaal voor twe leden van de bemanning: zij kregen bovenop een eresaluut met toeters en bellen ook nog een huwelijksaanzoek.

De laatste missie was extra zwaar door de coronamaatregelen. Zes maanden lang zaten ze vast op het schip en konden ze geen voet aan wal zetten. "Ik doe mijn werk graag, maar nu vielen alle extra's weg die het leven op zee toch iets aangenamer maken. Daardoor hadden we ook nog minder contact met het thuisfront. Als de technologie het toestond, dan hadden we eens wifi op zee, maar we hebben heel vaak een week geen contact gehad", legt Kenneth Dryoel uit.

De Godetia en ik zijn leeftijdssoulmates. Het schip heeft een bijzondere plaats in mijn hart
Admiraal Jan De Beurme

Te veel kosten

Het schip is verouderd en er zijn te veel kosten aan om het te herstellen. Daarom wordt het nu vernietigd. Admiraal Jan De Beurme begrijpt de beslissing, maar was toch enorm aangedaan. "Voor de laatste keer je schip in de marinebasis leggen, dat doet iets met een mens. De kiel is twee dagen voor mijn verjaardag, 5 december 1965, gelegd. We zijn dus leeftijds­soulmates. Ik denk dat er heel weinig mensen in de marine zitten die niet op de Godetia gevaren hebben. De Godetia heeft een heel bijzondere plek in mijn hart. Het doet echt pijn om het schip af te geven."

Beluister hier de reportage over de Godetia en lees daarna voort:

Huwelijksaanzoek

Om het moment nog specialer te maken, besliste Robinn Beyens haar vriend ten huwelijk te vragen. "Na zes maanden mentale voorbereiding, heb ik het toch gedurfd", vertelt Robinn. "Ik wou hem absoluut een spectaculaire thuiskomst bezorgen. Ik ben nog aan het natrillen." Haar toekomstige man, Ike Rosseel, uit Gistel was ontroerd: "Sowieso was het al een schitterende aankomst, maar als je dan nog eens ten huwelijk gevraagd wordt, dat maakt het echt af. Voor mij stopt mijn vaarperiode ook, dus heb ik eindelijk wat meer tijd voor mijn gezin. Het huwelijksaanzoek kon op geen beter moment komen."

(Lees verder onder de foto)

Robinn Beyens en Ike Rosseel
Radio 2

Er gebeurde ook een huwelijksaanzoek in de omgekeerde richting: Kenneth Dryoel vroeg zijn vriendin Jessica Bisschops ten huwelijk. "Ze vroeg er eigenlijk zelf al twee jaar om. Dit was de ultieme relatietest. Ik denk niet dat ik haar op een beter moment kon verrassen dan vandaag", lacht Kenneth.

Kenneth Dryoel en Jessica Bisschops
Radio 2

Meest gelezen