Videospeler inladen...

Infectiologe Erika Vlieghe over Brussel: "Daar gaan ernstige dingen gebeuren en ziekenhuizen zitten al aan limiet"

Infectiologe Erika Vlieghe is ongerust over de coronasituatie in Brussel. "Er moet daar echt van alles gebeuren", zegt ze in "De zevende dag". "Er kunnen zeer veel mensen ziek worden en de ziekenhuizen zitten nu eigenlijk al aan hun limiet."

De lagere vaccinatiegraad in Brussel baart experts en politici zorgen. Er zit nu wel een verplichte coronapas voor onder meer de horeca in de pijplijn, maar volgens Erika Vlieghe is er meer nodig. "Er moet wel echt van alles gebeuren in Brussel, want daar gaan echt zeer ernstige dingen gebeuren. "

"We moeten daar zeer pragmatisch stappen vooruitzetten. Er kunnen zeer veel mensen ziek worden en de ziekenhuizen zitten nu eigenlijk al aan hun limiet en moeten patiënten beginnen te spreiden. Zo heel veel tijd is er niet om daarover in het lang en het breed na te denken."

Erika Vlieghe trekt aan de alarmbel over de situatie in Brussel. Bekijk het fragment hieronder:

Videospeler inladen...

In Denemarken laten ze intussen alle coronamaatregelen los. Ook hier gaan stemmen op om dat te doen, en bijvoorbeeld de verplichte mondmaskers af te voeren. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt vandaag dat hij de kwestie volgende vrijdag,  op het Overlegcomité, op tafel zal leggen. Niet dat hij ze per se overal weg wil, maar er moet op z'n minst een "ernstige versoepeling" komen volgens hem.

Erika Vlieghe vindt Denemarken geen voorbeeld om na te volgen. "We zijn daar nog niet klaar voor", zegt ze. "De winter komt eraan, we gaan met z'n allen weer meer naar binnen. Je hebt Brussel maar ook andere plaatsen met onvoldoende vaccinatie. Bovendien moeten we opvolgen wat de duurzaamheid van de vaccins zal zijn. Het is roekeloos om nu alles overboord te gooien. Laat ons voorzichtig voortgaan op de huidige weg. Dat zal ons door de winter helpen."

Bekijk het volledige debat in "De zevende dag", met ook Hans Bonte (burgemeester Vilvoorde, Vooruit), Alexia Bertrand (fractieleidster MR in het Brussels Parlement) en Ignaas Devisch (medische ethiek, UGent).

Videospeler inladen...

Volgend Overlegcomité

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat op het volgende Overlegcomité, vrijdag, zal worden gepraat over de versoepeling van het dragen van een mondmasker. 

In het middagnieuws op VTM verklaarde de premier dat op sommige plaatsen een mondmaskerplicht volgens hem niet meer nodig is, maar dat het wel nog verdedigbaar is op plaatsen waar mensen dicht bij elkaar staan en die slecht geventileerd zijn, bijvoorbeeld op het openbaar vervoer. 

De Croo merkte ook op dat het overgrote deel van de Vlamingen sinds september eigenlijk al in zeer grote vrijheid kan leven, met enkel op sommige plaatsen nog een mondmaskerplicht.

Meest gelezen