Gedetineerden koersen tegen minister Van Quickenborne, rechters en cipiers

Vanavond gaan De Breakaway’s, 6 gedetineerden uit de gevangenis van Oudenaarde, fietsen tegen Team Justitie, inclusief justitieminister Vincent Van Quickenborne. Deze bijzondere koerswedstrijd doen ze niet op de weg, maar wel virtueel op rollen.

De virtuele koersploeg van de gevangenis van Oudenaarde traint al een hele tijd voor de belangrijke koers. Twee tot drie keer per week kropen ze op hun fiets om zich klaar te stomen voor de confrontatie met team Justitie. Daarin zitten naast minister Van Quickenborne onder andere ook een substituut-procureur des Konings, een advocaat en een cipier.

Terug connectie met de maatschappij

De renners zijn verbonden met het virtueel fietssysteem Zwift. Daarop kunnen ze online een parcours afleggen. Ze zien het parcours, voelen de weerstand en kunnen ook connectie maken met mensen van over heel de wereld door samen te fietsen. 

Het zijn emotionele momenten wanneer ze zien dat mensen van buiten de moeite doen om voor hen iets te betekenen

Pieter Van Caeneghem, adjunct-gevangenisdirecteur

Volgens Pieter Van Caeneghem, adjunct-gevangenisdirecteur Oudenaarde, is het meer dan een ludiek sportevenement. “Mensen maken fouten en moeten daardoor een tijdje uit de maatschappij verdwijnen. Maar op het einde van de rit keren ze ook terug naar die maatschappij. Ze zijn altijd heel tevreden om te zien dat ze toch die connectie terug kunnen maken naar de maatschappij en ook dat mensen de moeite doen – online of in het echt – om met hen in contact te komen."

"Het betekent heel veel", gaat Van Caeneghem verder. "We hebben al een paar voorbereidende ritten gedaan met atleten van buiten die met hen een rit aangaan op het Zwiftplatform. Je ziet dat dat toch emotionele momenten zijn wanneer ze zien dat mensen van buiten de moeite doen om voor hen iets te betekenen.”

"Je denkt even niet meer aan die muren"

Gedetineerden hebben doorgaans niet de mogelijkheid om online contact te hebben met mensen van buiten de gevangenis. “Met dit project maken wij nu een eerste stap in die richting”, aldus Van Caeneghem. In een podcast over het project komen de Breakaway’s zelf aan het woord en wordt duidelijk hoeveel de koers voor hen betekent.

De energie die je verbrandt, steek je in positieve dingen, niet in slechte

Een anonieme Breakaway

“Sporten maakt je gelukkig en je voelt je vrijer. Je zit even in je eigen wereld en denkt niet meer aan die muren”, klinkt het bij één van hen. Een andere gedetineerde verwoordt het zo: “Als je hele dagen niets doet, blijf je denken en denken. In het sporten geraak je je energie kwijt. Je werkt aan jezelf. De energie die je verbrandt, steek je in positieve dingen, niet in slechte.”

De koers is om 19.00 uur live te volgen via de Facebookpagina "The Breakaway vs. Team Justice" en niemand minder dan Renaat Schotte verzorgt de commentaar.

Hieronder de Facebookpost van minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bij de voorbereiding:

Meest gelezen