SpaceX-raket met alleen toeristen aan boord is succesvol gelanceerd: vier burgers vertoeven drie dagen in ruimte

Onder luid gejuich is in Florida de Falcon 9-draagraket van SpaceX met vier ruimtetoeristen aan boord opgestegen. Daarmee is de eerste stap gezet in een ruimtevlucht die drie dagen zou moeten duren. Uit pure blijdschap gingen in de capsule de duimen omhoog bij de bemanningsleden. Zij zijn gewone burgers en geen professionele astronauten. Het is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht.

De lancering was voorzien tussen 02.02 uur en 07.02 uur (Belgische tijd), omdat de raket niet onderweg is naar het internationaal ruimtestation ISS was een precieze vertrektijd niet nodig. Om 02.02 uur waren de omstandigheden goed en vertrok de raket, een vuurbal lichtte de hemel in Cape Canaveral op.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zoals gepland werd twaalf minuten na de lift-off de aangepaste Dragon-capsule - de Crew Dragon Resilience (foto) - ontkoppeld van de raket en de ruimte ingeslingerd, meldt het ruimtebedrijf van Elon Musk (ook bekend van Tesla).

Het vaartuig komt op 575 kilometer van de aarde. De laatste keer dat mensen zo ver weggingen, was in 2009. Na een verblijf van ongeveer drie dagen in de ruimte keren de bemanningsleden terug op aarde. Het vaartuig plonst dan, hangend aan een parachute, in de Atlantische Oceaan.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Wie reist mee?

De vier inzittenden zijn voor het eerst privépersonen, geen beroepsastronauten. De 38-jarige miljardair Jared Isaacman, een piloot die ook ervaring met gevechtsvliegtuigen heeft, is gezagvoerder. Hij heeft ook de missie bekostigd.

SpaceX zou een zitje voor ongeveer 50 miljoen dollar verkopen. De 51-jarige Sian Proctor, eveneens een piloot, is professor geologie en kunstenaar. Hayley Arceneaux (29) is medisch assistente bij het St. Jude-ziekenhuis waarvoor de hele missie geld moet opleveren. Chris Sembroski (42) is een data-ingenieur.

Proctor en Sembroski raakten aan hun zitje dankzij een wedstrijd en een loterij. Arceneaux vliegt mee, omdat zij hoop uitstraalt. Ze overwon als kind botkanker. Arceneaux zal niet alleen de jongste Amerikaanse zijn die in een baan om de aarde vliegt, ze wordt ook de eerste mens in de ruimte mét een prothese. Door de kanker moest een deel van haar linkerbeen en knie worden vervangen.

De enthousiaste ruimtetoeristen (in zwart pak, red.) lieten zich de aandacht bij vertrek welgevallen.

Vier gewone burgers dus, maar die wel een intensieve training van enkele maanden achter de rug hebben. De ruimtereis die ze maken, is hoe dan ook veel ingrijpender dan de vorige twee toeristische ruimtevluchten (van Richard Branson en Jeff Bezos). Toen waren de passagiers slechts enkele minuten in de ruimte, op zo'n 100 kilometer hoogte. 

Het ruimteschip van SpaceX vliegt nagenoeg volledig automatisch, maar het blijft een ruimtereis en daar zijn altijd risico's aan verbonden. Het rond de aarde draaien, gebeurt bijvoorbeeld met een duizelingwekkende snelheid van 27.000 kilometer per uur. 

"Het ruimteschip vliegt nagenoeg volledig automatisch", merkt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen op in "Laat journaal". "Maar een ruimtereis blijft toch altijd een risico."

Videospeler inladen...

De vier bemanningsleden zullen tijdens de vlucht ook enkele wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Voorts zetten ze activiteiten op om het St.Jude-ziekenhuis te sponsoren. Het doel is om zo'n 200 miljoen dollar op te halen door spullen te veilen die mee zijn op ruimtereis.

Op zondag (19 september) zit de vlucht er normaal gezien op en zal de capsule aan parachutes landen in de Atlantische Oceaan.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen