Belgische Songfestivalkandidate Claude Lombard (76) overleden

Claude Lombard werd in 1968 zevende op het Eurovisiesongfestival in Londen met het liedje "Quand tu reviendras". Later zong ze in vele achtergrondkoortjes van bekende zangers, onder wie ook Charles Aznavour.

De Belgische zangeres Claude Lombard is overleden, vijf dagen na een  - gepland eenmalig - concert in Parijs. Dat optreden droeg de titel "Le temps passe" en vond plaats op 15 september op een "showboat", de Péniche Antipode, op de Seine in Parijs. Claude Lombard is 76 geworden. 

Claude Lombard is vooral bekend van haar deelname aan het Eurovisiesongfestival van 1968. In de Royal Albert Hall in Londen werd ze toen voor ons land zevende op zeventien kandidaten met het broze chanson "Quand tu reviendras". Een compositie van de destijds populaire gitarist Jo van Wetter die haar in Londen op het podium begeleidde. 

Videospeler inladen...

Claude Lombard zette het lied ook op plaat in het Nederlands ("Eenmaal kom je weer", op tekst van Will Ferdy), het Spaans ("Sé que volveras") en het Duits ("Wenn du wiederkommst"). Om vrienden een plezier te doen had ze in februari 1968 eerst deelgenomen aan de Belgische nationale finale voor het songfestival. Ze versloeg daar onder meer Tonia, Nicole Josy, Serge Davignac en zelfs André Brasseur. Die zat voor één keer al zingend aan zijn orgel. 

Videospeler inladen...

Muzikale familie

Claude Lombard werd geboren als Claude Deruyck op 25 februari 1945. Haar moeder Claude Alix acteerde, presenteerde tv-programma’s en was ook zangeres; daarvoor gebruikte ze de naam Rita Roque. Haar vader was de jazzmuzikant David Bee. Samen schreven haar ouders in 1956 het Belgische songfestivallied "Le plus beau jour de ma vie" dat vertolkt werd door Mony Marc. Hun dochter Claude leek dus wel voorbestemd voor de muziekwereld, al koos ze niet het makkelijkste pad.

Omdat "Claude Deruyck" haar niet echt een blitse naam leek, noemde ze zichzelf "Claude Lombard", naar de Lombardstraat in hartje Brussel waar ze toen woonde. Kort na haar muzikale opleiding maakte ze een musicalversie van werk van Boris Vian en samen met haar moeder schreef ze de musical "Flower Power". 

Claude Lombard maakte intussen ook 45-toerenplaatjes, zoals "L’amour de toi" in 1965, waardoor ze het imago kreeg van een "yé-yé-zangeres". Maar tegelijk nam ze platen op die duidelijk verwant waren aan psychedelische en avant-gardemuziek. Ze werkte samen met haar toenmalige partner Freddy Zegers. Met hem trok ze in 1969 naar het "Primer Festival de la Canción Latina en el mundo" in Mexico. Ze werden er tiende op zo’n veertig kandidaten met "Petit frère". Zegers kreeg een gouden medaille voor de tekst.

Het was ook een tijd waarin de Nederlandstalige en de Franstalige openbare omroepen nog nauw samenwerkten en artiesten wel eens een uitstap maakten naar de andere taalgroep: zo namen Ann Christy en Nicole Josy deel aan de preselecties van de RTB voor het songfestival en zong Claude Lombard geregeld bij het Jazzorkest van de BRT.

Les Nanas

In Vlaanderen was Claude Lombard begin jaren zeventig bekend als de chef van het koortje Les Nanas, drie zangeressen die artiesten vocaal ondersteunden in programma’s als "Canzonissima" en "Eurosong", de preselecties voor het songfestival. Ze deden ook studiowerk bij plaatopnamen. Zo wordt het kreetje "Meisjes zeggen gauw…’k hou alleen van jou" in de tophit "Eerst zien en dan geloven"van Joe Harris in perfect Nederlands gezongen door Les Nanas. 

En samen met Luk Bral vormden Les Nanas ook het songfestivalkoortje voor "Baby, baby" van Nicole en Hugo in 1973.

Videospeler inladen...

Met "Marie Sainte Marie", een compositie van Claude Lombard, werden Les Nanas in 1972 tweede op het World Popular Song Festival in Tokio. Twee jaar later deden ze nog eens mee, met "Sin Piedad".

Vlaamse tv-kijkers van toen kunnen Claude Lombard ook nog kennen van de Franse les op tv, "Bonjour la France": daarin presenteerde Claude Lombard de correcte uitspraak.

Tekenfilms en Charles Aznavour

Franstaligen die kind waren in de jaren tachtig kenden (de stem van) Claude Lombard dan weer van de stemmetjes en de liedjes in heel veel Franstalige versies van tekenfilms.

En wie wel eens een concert heeft bijgewoond van Charles Aznavour, heeft Claude Lombard daar wellicht ook opgemerkt: meer dan dertig jaar was ze de rechterhand van de Franse grootmeester, aan het hoofd van de backing vocals die Aznavour tijdens zijn wereldtournees ondersteunden.

Meest gelezen