Voorzitter van de WHO dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

WHO verlaagt alarmdrempels voor luchtvervuiling: “Enkel ademen veroorzaakt 7 miljoen doden per jaar”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aanbevolen grenswaarden voor zes verontreinigende stoffen in de lucht verlaagd. De richtlijnen van de WHO zijn een pak strenger dan die van de EU. Volgens de organisatie hebben studies aangetoond dat slechte lucht veel schadelijker is voor de mens dan lange tijd werd aangenomen. Het gaat onder meer om fijnstof en stikstofdioxide (NO2).

“Enkel ademen veroorzaak al 7 miljoen vroegtijdige doden per jaar”, zo startte Ethiopische voorzitter van de WHO dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus zijn betoog. “Bijna iedereen in de wereld is blootgesteld aan ongezonde niveaus van luchtvervuiling."

“Het inademen van ongezonde lucht verhoogt het risico op ademhalingsziektes als longontsteking en astma”, ging Tedros verder.  Ook ernstige COVID-19 doormaken, wordt verhoogd door luchtvervuiling. Verder is luchtvervuiling een belangrijke oorzaak van "ziektes zoals hartziektes, beroertes en kankers", zei hij nog. Samen met de klimaatverandering is het een van de belangrijkste bedreigingen voor de gezondheid, klinkt het. 

Het inademen van ongezonde lucht verhoogt het risico op ademhalingsziektes als longontsteking en astma

Voorzitter van de WHO dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus
Pakistan
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

“Luchtvervuiling is een bedreiging voor alle landen, maar in het bijzonder voor kwetsbare groepen in lage- en middeninkomenslanden waar er slechte luchtkwaliteit is door verstedelijking en economische ontwikkeling. "Ook  luchtvervuiling in het huis veroorzaakt door koken, verwarming en verlichting heeft een grote impact", aldus Tedros

Ook  luchtvervuiling in het huis veroorzaakt door koken, verwarming en verlichting heeft een grote impact

Voorzitter van de WHO dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus
Hans Kluge directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

WHO: "Ga aan de slag met deze nieuwe richtlijnen"

De nieuwe richtlijnen hebben betrekking op fijnstof, ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide en koolmonoxide. “De volgende stap is dat beleidsmaker wereldwijd met deze nieuwe richtlijnen aan de slag gaan. Dringende acties zijn nodig, verschillende sectoren moeten samenwerken”, zei Hans Kluge directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de nieuwe richtlijnen. Ook Tedros dringt aan om de vernieuwe richtlijnen snel te gebruiken en zo mensenlevens te redden. 

De vorige richtlijnen van de WHO rond luchtvervuiling dateren van 2006. Twee jaar geleden woonde meer dan 90 procent van de wereldbevolking in gebieden waar de concentraties van fijnstof de grenswaarden overschreden die de WHO al zo'n 15 jaar geleden had vastgesteld.

Maar bijna 80 procent van de sterfgevallen die hiermee te maken hebben, zouden kunnen vermeden worden, als de verontreiniging zou worden verminderd tot de drempelwaarden van de nieuwe richtlijnen, klinkt het nog bij de WHO.

"Iedereen op deze aarde heeft het fundamentele recht om propere lucht in te ademen”, besloot Kluge. "Schone lucht is een politieke keuze en een verantwoordelijkheid van heel onze samenleving", aldus de Europese WHO-topman.

Mexico
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen