Bekijk hier de interactieve video over duurzaamheid

De interactieve videoles over duurzaamheid is bestemd voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. Zij kunnen deze individueel en op een moment naar keuze volgen. VRT NWS-journalist Ann De Bie legt in deze videoles uit waarom het belangrijk is om duurzamer te consumeren én hoe de maakindustrie duurzamer wordt in een circulaire economie.

Deze interactieve videoles is het individuele leertraject van de EDUbox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst.

De interactieve video liever in groot scherm bekijken? Klik dan op deze link en start de video in een apart tabblad.

Waarover gaat deze EDUbox?

In deze video treedt VRT NWS-journalist Ann De Bie uitzonderlijk op als leerkracht van dienst. In de video laat ze de jongeren eerst en vooral nadenken over hun eigen koopgedrag. Vanuit die inzichten komen ze te weten wat hun consumptiegedrag te maken heeft met de uitdagingen waar de wereld vandaag voor staat.

Vervolgens kijken de leerlingen naar de levenscyclus van producten. De meeste spullen worden geproduceerd volgens een lineair proces, maar een circulaire levenscyclus zou al veel duurzamer zijn. Wat is dat precies? Hoe kunnen bedrijven naar een circulaire economie gaan? En zijn daar voorbeelden van?

Deze bouwstenen kunnen de leerlingen dan gebruiken in het laatste deel. Daarin gaan ze zelf aan de slag met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. Ze kruipen daarbij in de huid van de directieleden van een start-up dat smartphones op de markt wil brengen. Welke keuzes maken ze daarbij? En hoeveel belang hechten ze aan people, planet en profit?

De video kan individueel gevolgd worden en bestaat uit stukjes theorie, video’s, interactieve quizvragen en simulatieoefeningen. De leerling volgt zijn eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt dingen online op. 

Voor wie?

Dit lesmateriaal is geschikt voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Het is een ideale vorm om nieuwe leerstof aan te bieden via afstandsonderwijs of in de klas. Deze interactieve videoles is gelinkt aan eindtermen en leerplandoelen en sluit aan bij een aantal sleutelcompetenties

De handleiding voor leerkrachten van de EDUbox Duurzaamheid kan je terugvinden op de Medium-pagina van EDUbox.

Partners

Deze EDUbox en interactieve videoles zijn tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met het Vlaams Instituut voor Technologisch OnderzoekVlaanderen Circulair, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Brightlab en imec.

Meest gelezen