Rob Engelaar

Voorlopig geen derde prik voor mensen jonger dan 65, vierde prik voor specifieke groepen wordt onderzocht

Er zijn voorlopig geen wetenschappelijke argumenten om mensen onder de 65 jaar een derde prik toe te dienen met een coronavaccin. Dat zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de Taskforce Vaccinatie op de wekelijkse persbriefing over de stand van de vaccinatiecampagne. Er zijn wel voldoende vaccins besteld om iedereen zo’n prik te geven. Een specifieke groep krijgt mogelijk wel een vierde prik.

Mensen met immuunproblemen, onderliggende aandoeningen, 65-plussers en bewoners van een zorginstelling kunnen als ze dat wensen een derde prik krijgen. Voor mensen onder de 65 jaar zonder onderliggende aandoeningen is dat voorlopig niet het geval. "Er zijn voorlopig geen wetenschappelijke argumenten voor", klinkt het.

Mocht uit wetenschappelijk onderzoek blijken dat die derde prik toch zinvol is, dan zijn er in elk geval voldoende vaccins voorhanden. "Ons land is in een Europees contract gestapt voor 23 miljoen dosissen van Pfizer en een kleiner back-upcontract van Moderna", legt Ramaekers uit. "Dat voorziet een potentiële derde prik en ook een mogelijkheid voor een vierde prik."

Het contract voorziet een potentiële derde prik en ook een mogelijkheid voor een vierde prik

Die potentiële vierde prik zou enkel bekeken worden voor zeer specifieke groepen "die immunologisch heel moeilijk reageren". Ramaekers benadrukt ook dat het "prematuur is" om veel uitspraken te doen over die vierde prik. Het is wachten op bijkomend wetenschappelijk onderzoek. "Het wordt wel op de voet gevolgd door onze experten."

Als er geen algemene derde prik komt, gaat ons land de vaccinoverschotten wegwerken via het Covax-programma van de Verenigde Naties. Dat is het internationale programma waarmee de VN en hun partners coronavaccins opkopen en herverdelen in arme landen.

Meest gelezen