Slagersopleiding PIVA en supermarkten werken aan slagerstekort: "Meteen een stageplaats en na 3 maanden een job"

Omdat er een groot tekort is aan slagers, start de VDAB met de cursus "Slager Distributie". Werkzoekenden krijgen een opleiding van 3 maanden aan provinciaal instituut PIVA , gaan meteen op stage en kunnen daarna aan de slag in een slagerij of slagerij-afdeling van een grootwarenhuis. Supermarktketens Delhaize, Colruyt en Groep Peeters-Govers hebben zich daarvoor geëngageerd. 

Slager is al een hele tijd een knelpuntberoep. "Vroeger had elke familie minstens één slager en/of bakker", legt coördinator Kris Boden uit. "Die generatie gaat nu met pensioen, maar er komen te weinig opvolgers in hun plaats. Het is nu zelfs echt een groot probleem aan het worden om nog gekwalificeerde slagers te vinden."

Vroeger had iedereen wel een bakker of beenhouwer in de familie, maar die gaan nu allemaal met pensioen

CVO Vitant, campus PIVA, zet nu een intensief traject op om zo snel en zoveel mogelijk slagers op te leiden die meteen aan de slag kunnen. In samenwerking met de VDAB kunnen langdurig werkzoekenden een cursus volgen van 3 maanden. Het voordeel van deze opleiding is bovendien dat supermarktketens Delhaize, Colruyt en Groep Peeters-Govers zich engageren om de cursisten een stageplaats in hun buurt aan te bieden. Daarna kunnen ze professioneel aan de slag in een slagerij of de slagerij-afdeling van een supermarkt.

Speciale oproep naar vrouwen toe

Boden hoopt dat er ook veel vrouwen inschrijven voor de cursus. "In vergelijking met Nederland hebben wij hier in België amper vrouwelijke slagers. Dat is jammer, want ook voor hen is het een gigantisch mooi beroep."

Op de vraag wat de cursus dan precies inhoudt, antwoordt Boden dat de cursisten ondergedompeld worden in het vak en wat het in de praktijk inhoudt. "We gaan ze zo snel mogelijk hamburgers en worstjes leren maken, biefstukken versnijden, kippen uitbenen, salades maken, enzovoort."

In eerste instantie is het de bedoeling dat langdurig werkzoekenden deze cursus volgen, maar ook wie zich wil heroriënteren, zijn welkom. De cursus start op 7 februari, tot dan kan je je inschrijven. Je vindt alle informatie op de website van CVO Vitant.

Meest gelezen