Kasteel van Horst (van de Rode Ridder) in Holsbeek verzakt twee millimeter per jaar

Bij het stabiliteitsonderzoek voor de restauratie van het Kasteel van Horst is ontdekt dat de ronde toren aan het wegzakken is. De toren zakt jaarlijks twee millimeter verder in de grond. Mogelijk kunnen paalfunderingen helpen. 

In 2017 zakte een stukje van het kasteel, de latrine, in. Sinds dan is het kasteel niet meer toegankelijk voor het publiek. Beheerder Herita, die instaat voor het onderhoud van erfgoed in Vlaanderen, is bezig met een grondige restauratie. 

Uit stabiliteitsonderzoek blijkt nu dat de kleinste toren, de ronde toren, elk jaar verder wegzakt. Volgens Helena Ten Berge zou dat meteen bewijzen waarom twee andere torens in de loop der tijden zijn verdwenen. De oplossing om de nog bestaande ronde toren stabiel te maken, is een paalfundering. Het kasteel van Horst is helemaal omringd door water. De nieuwe stabiliteitsproblemen zouden de planning van de restauratie niet in de weg staan.

Beluister hieronder het gesprek uit Start je dag met Helena Ten Berge van Herita.

Meest gelezen