Radio 2

3 jongeren opgepakt voor brandstichting en vandalisme in leegstaand klooster in Veurne

In Veurne heeft de politie 3 jongeren opgepakt voor de inbraak in het leegstaande klooster van de Blauwe Nonnen. Ze sloegen er verschillende ramen in en hadden ook een zetel in brand gestoken. "Gelukkig hebben de buren ons opgebeld toen ze glasgerinkel hoorden, want dit had erger kunnen aflopen", zegt commissaris Toon Fonteyne van de politiezone Spoorkin. 

Iets voor 19 uur belden verschillende inwoners die dicht bij het leegstaande klooster van de Blauwe Nonnen in Veurne naar de hulpdiensten, omdat ze geluid hadden gehoord van ingeslagen glas. "Ze vermoedden dat er opnieuw mensen het pand waren binnengedrongen en dat klopte ook", vertelt commissaris Toon Fonteyne van de politiezone Spoorkin. "Toen onze ploeg arriveerde, botsten we meteen op één van de jongeren die we konden ondervragen. Ze hadden verschillende ramen van het gebouw ingeslagen en daarna zagen we hoe er rook kwam uit één van die ramen. Daar hadden 2 jongeren een zetel in brand gestoken. We hebben dan de brandweer verwittigd en zijn samen het gebouw binnengevallen. Gelukkig waren we er snel bij, anders kon dit veel slechter afgelopen zijn."

"Het gaat om een meerderjarige persoon uit Veurne en om 2 minderjarigen uit Veurne en Nieuwpoort. We hebben ze alle 3 opgepakt en meegenomen voor verhoor. We hebben een proces-verbaal opgesteld voor brandstichting en vandalisme en hebben dat doorgegeven aan het parket", besluit commissaris Fonteyne. 

Nieuw hotel

Het gebouw uit 1821 was 30 jaar lang de woning van de burgmeester, maar daarna werd het gebruikt als klooster voor de Blauwe Nonnen. Het staat al sinds het begin van de jaren '90 leeg en is aan het verkommeren. Het is niet de eerste keer dat er vandalen het gebouw binnenbreken. In 2009 werd het gebouw nog geklasseerd als bouwkundig erfgoed. Enkele jaren daarna werd het gebouw verkocht aan een projectontwikkelaar, die er een hotel met 20 slaapkamers, een juwelenzaak en een evenementenzaal voor 160 personen wil van maken. De vergunningen werden daarvoor vorig jaar aangevraagd, maar zijn nog niet goedgekeurd dus kan de bouw nog niet starten. 

Meest gelezen