Radio 2

Jong ACV voert actie in West-Vlaanderen om jobstudenten te waarschuwen voor arbeidsongevallen

De jongerenafdeling van het ACV voert vandaag op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen actie om jobstudenten te waarschuwen voor arbeidsongevallen. In 2020 gebeurden er in die provincie 2.363 arbeidsongevallen bij werknemers jonger dan 25 jaar. Alleen de provincie Antwerpen deed het nog iets slechter met 2.818. En die cijfers stijgen nog ieder jaar.

Deze ochtend voerde de jongerenafdeling van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) actie aan het station in Ieper tegen de hoge cijfers van arbeidsongevallen bij werknemers jonger dan 25 jaar. In de periode van 2013 tot en met 2020 hadden jongeren van 15 tot 19 jaar oud zelfs dubbel zo veel kans op een arbeidsongeval als de gemiddelde werknemer. 13 procent van de jonge werknemers had in die periode een arbeidsongeval. Vaak gaat het dan om jobstudenten. "Het is tijd dat de veiligheidswetgeving correct toegepast en gecontroleerd wordt. Het kan niet zijn dat minderjarigen op een onveilige manier aan het werk zijn", zegt Tom Lingier van Jong ACV West-Vlaanderen. Vanmiddag wordt er ook nog actie gevoerd aan de hogeschool VIVES in Kortrijk en aan het station van Torhout.

Hamertje-klop

De actievoerders hebben een boomstronk bij waar jongeren met de gepaste bescherming, zoals een veiligheidshelm, nagels erin kunnen kloppen. "De wetgeving voor de veiligheid van minderjarigen en jobstudenten op het werk is behoorlijk streng. Maar in de praktijk zien we het vaak anders", gaat Lingier voort. "Jongeren krijgen vaak onvoldoende uitleg en de maatregelen worden niet altijd volledig nageleefd. Het gaat dan bijvoorbeeld om get dragen van veiligheidskledij, zoals veiligheidsschoenen. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever of van het interimkantoor om het veiligheidsmateriaal aan de jobstudenten te geven."

Niet iedereen heeft standaard een paar veiligheidsschoenen in de kast staan. De werkgever of het interimbureau moeten het juiste veiligheidsmateriaal voorzien.

Tom Lingier, Jong ACV West-Vlaanderen

De jongeren moeten ook duidelijk geïnformeerd worden over de veiligheidsvoorschriften en risico's op het werk. "Vaak krijgen ze geen arbeidsreglement en is er zelfs geen tijd voor een fatsoenlijk onthaal en de juiste informatie over veilig werken. 48 procent van de jonge mensen, die een arbeidsongeval meemaken, zijn in dienst met een interimcontract. Vaak is er geen tijd of geld om die mensen op voorhand de juiste uitleg of opleiding te geven." Over welke arbeidsongevallen dat dan gaat? "Wij zien vooral veel ongevallen met vingers die geraakt worden. Daarom proberen we met deze nagel-klop-actie jobstudenten op een ludieke manier uitleg te geven over de wetgeving van veilig werken", besluit Lingier. 

Radio 2

Meest gelezen