Gerard-Vermeersch.be

Archief van cabaretier Gerard Vermeersch geschonken aan stad Ieper

De familie van cabaretier Gerard Vermeersch schenkt zijn persoonlijke archief aan de stad Ieper. Gerard Vermeersch was een van de eerste Vlaamse cabaretiers , geboren en getogen in Ieper. In 1974 stierf hij op 51-jarige leeftijd. Maar zijn bekende scetches doen vaak nog een belletje rinkelen bij het grote publiek.

De stad Ieper mag het persoonlijk archief van een van de eerste Vlaamse cabaretiers, Gerard Vermeersch, in ontvangst nemen. Vermeersch, geboren en getogen in Ieper, is bekend door enkele legendarische sketches en conferences. Hij was heel populair in het begin van de jaren '70. Zijn sketches worden nog vaak geciteerd en worden ook beschouwd als immaterieel erfgoed. Hij trad op over heel het land en heeft ook voor televisie en radio gewerkt, onder andere voor Radio 2 West-Vlaanderen. Vermeersch stierf in 1974 op 51-jarige leeftijd. 

Originele geluidsbanden

Volgens Marc Delrue van de confrérie Gerard Vermeersch zitten er in het archief allerlei oude pareltjes. "We hebben alle originele teksten van zijn radio-uitzendingen gekregen, maar ook geluidsbanden van de radio. En in enkele oude schoenendozen hebben we nog geluidsbanden teruggevonden, heel origineel en authentiek materiaal met de stem van Gerard. We gaan die stukken allemaal digitaliseren. Het publiek zal die stukken dan kunnen inkijken en beluisteren. Maar het archief mag helaas nog niet openbaar verspreid worden." 

Het zal nog tot 2049 duren voor zijn werk gekopieerd mag worden. Dat heeft te maken met auteursrechten.

Gerard-Vermeersch.be

Meest gelezen